Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Játékterv 1. rész

Játékterv 1. rész: bevezetés

A játékterv segít döntéseket hozni adott helyzetekben különböző ellenfelek ellen. Azonban mindig teljes skáládat alapul véve kell megtervezned döntéseidet, és soha nem bizonyos kezek alapján.

A póker nagyon összetett játék, számtalan különböző játékhelyzet alakulhat ki, és lehetetlen mindegyikre felkészülni.

Ha egy általános kezdőkézskálához ragaszkodva játszol, a rugalmatlanság, valamint az alkalmazkodás hiánya miatt nem tudsz eredményes lenni a magasabb limiteken.

Ebben az esetben az a gyakorlatban is sikeres középút, hogy bizonyos visszatérő helyzetekre koncentrálva játéktervet készítesz, melynek legfontosabb tényezői a következők lesznek: saját és ellenfeled pozíciója az asztalnál, valamint ellenfeled preflop akciói.

Néhány tipikus helyzet játékterv készítésére:

 • MP3 pozícióban emeltél, és a 3-betelő kisvak ellen játszol
 • Visszaemeltél osztóként UTG emelésére
 • Nagyvakként megadtad UTG nyitóemelését

Az a cél, hogy minél több ismétlődő, sztenderd helyzetre tudj felkészülni egyedi játéktervekkel. Így nagyon pontos preflop skálákkal indulhatsz, és azt is tudni fogod, hogyan játssz velük a flop után. Ezzel kényelmesebb, és mindenekelőtt nyereségesebb lesz a játékod.

Ebből a leckéből megtanulod, hogy milyen módszerekkel fejleszthetsz ki saját játéktervet egy konkrét helyzethez, azzal együtt, hogy következetesen felméred ellenfeled skáláját, létrehozod saját skáláidat, majd ezeket a különböző ellenféltípusokhoz igazítod.

Mindig a teljes skáládhoz készítesz játéktervet, soha nem egy adott kezdőkézhez!

Saját játékterved felépítése négy lépésből álló folyamat:

1. Egy tipikus ellenfél játékának elemzése
2. Saját skálák összeállítása, egy alap-játékterv elkészítése
3. Az alap-játékterv hozzáigazítása a különböző ellenfél-típusokhoz
4. Játékterved hibáinak és gyenge pontjainak feltárása

A következő konkrét példákban bemutatjuk ezeket a lépéseket:

Példa játékterv: 3-bet stratégia kisvakként CO nyitóemelése ellen

 

Most tegyük fel, hogy a négy lépést követve készítesz tervet ehhez a sztenderd játékhelyzethez. Tartalmaznia kell preflop skáláidat, illetve postflop játékod irányelveit.

1. lépés: egy tipikus ellenfél játékának elemzése

Első lépésként megpróbálod átlátni a játékhelyzetet, és minél több információt gyűjtesz. Modellezni próbálod, hogy egy tipikus ellenfél hogyan játszana ellened.

Kiindulópontként használj sztenderd ellenfelet

Sztenderd ellenfél alatt olyan játékost értünk, aki játékszokásait nézve saját limiteden a leggyakrabban előforduló ellenféltípus. Ezek nagy általánosságban több asztalnál játszó, TAG típusú játékosok, akik a magasabb limiteken jellemzően agresszívabbak, mint az alacsonyabbakon.

Válassz ki elemzés céljából saját limiteden egy sztenderdnek tűnő ellenfelet, és a lehető legpontosabb számítások érdekében használj elemzőszoftvert!

Ebben az esetben több mint 4000 leosztásra lesz szükséged a kiválasztott ellenféltől adatbázisodban. Ha nincs ennyid tőle, össze is rendezhetsz több ellenfelet egy alias alá, de mindenképpen próbáld elkerülni a túl különböző játékostípusok keveredését.

Ha nem használsz elemzőszoftvert, behatárolhatod ellenfeled játékszokásait általános kezdőkéz-skálák, vagy akár saját emelési szokásaid és tapasztalataid alapján is.

Készítsd el sztenderd ellenfeled preflop profilját

A preflop profil konkrét skálák és jellemző játékszokások megadásával készül. Elemzőszoftver segítségével gyorsan és pontosan meghatározhatod ellenfeled preflop skáláit, jellemző játékszokásait pedig leosztások elemzésével tudod feltárni.

Vissza a példához: 3-bet játékterv készítése a kisvak számára CO nyitása ellen. A preflop profil felállításának első lépéseként meg kell határoznod a sztenderd ellenfél nyitóemelő skáláját CO pozícióban, valamint minden olyan skálát, amellyel egy 3-bet ellen tovább játszik.

Sztenderd ellenfeled preflop skálái
  Nyitóemelés:
22+, A2s+, K8s+, Q8s+, J8s+, T7s+, 96s+, 86s+, 75s+, 64s+, 54s, A9o+,
KTo+, QTo+, JTo , T9o, 98o (#382)
  3-bet megadása:
TT-77, AQs-ATs, KJs+, QJs, J9s+, T9s, 98s, 87s, AQo-AJo, KQo (#104)
  4-bet/call:
JJ+, AK (#40)

 

Példánkban ellenfeled egy 3-betre a következő játékmódokkal reagálhat: fold, call, 4-bet/call és 4-bet/fold. A minél pontosabb preflop profil érdekében minden egyes játékmódhoz skálát rendelsz hozzá, amelyet megpróbálsz a lehető legpontosabban megadni és lejegyezni. Mindezt kiegészíted olyan megjegyzésekkel is, amelyekkel a kézelemzés során szerzett többletinformációt adod meg.

Ellenfeled a gyakorlatban nem fogja mindig ugyanazzal a kézzel ugyanazt a játékmódot választani. A játékterv megalkotása során azonban nagyon fontos a skálák lehető legpontosabb megadása. Ha bizonyos kezdőkezeket nem tudsz csak egy skálához hozzárendelni, megadhatod ezeket több különböző játékmód skálájában is.

 

Sztenderd ellenfeled preflop profilja CO pozícióban
Játékmód Skála Kombinációk Tendenciák
Nyitóemelés 22+, A2s+, K8s+, Q8s+, J8s+,
T7s+, 96s+, 86s+, 75s+, 64s+,
54s, A9o+, KTo+, QTo+, JTo , T9o, 98o
382 Nyitóemelés mérete: 2,5BB
3-bet ellen választott játékmódjai
Dobás 66-22, A9s-A2s, KTs-K8s, QTs-Q8s, J8s,
T8s-T7s, 97s-96s, 86s, 75s+, 64s+, 54s,
KTo, QTo+, JTo, T9o, 98o, Ad9s, Ad9c,
Ah9d, Ah9s, Ah9c, As9d, As9h, As9c,
Ac9d, Ac9h, Ac9s
213/382
(56%)
 
4-bet/call JJ+, AK 40/382
(10%)
21BB a 9BB-s 3-bet ellen
Megadás TT-77, AQs-ATs, KJs+, QJs,
J9s+, T9s, 98s, 87s, AQo-AJo, KQo
104/382
(27%)
Skála passzív ellenfél ellen (<6% 3-bet):
TT-77, AQs
4-bet/fold Fogott lapok (blockers)
Pl..: ATo, KJo, Ad9h
25/382
(7%)
Nagyon változékony, elsősorban az asztaldinamikára épül

Keress a preflop skálákban különleges összefüggéseket, és vond le a következtetést!

Ez a preflop profil már számtalan hasznos információval szolgál, és értékes következtetéseket tudsz levonni belőlük. Példánkban ez így nézne ki:

Dobási részesedés

Észrevétel: ellenfeled 3-bet ellen a 382 kombinációból 213-at dob, ami 56%-os dobási részesedésnek felel meg.

Következtetés: ellene nem lesz automatikusan nyereséges manőver a 3-bet. Ahhoz ugyanis 68%-os dobási részesedésre lenne szükséged a 9BB-s 3-beteddel.

4-bet blöffskála

Észrevétel: ellenfeled 4-bet skálája 65 lapkombinációból áll, amelyből 25 a blöff, vagyis a skála 38%-a.

Következtetés: egy ilyen szűk blöffskála ellen nem lesz nyereséges megoldás, ha olyan kezekkel játszol blöff all-int, mint például az 55 vagy az A2s. A leggyengébb, de még nyereséges blöff all-in kezeid így a JJ (EV: 1,4BB) és az AK (EV: 5,86BB) lesznek.

Számítás: a potban 31BB a gazdátlan pénz (deadmoney), ami a következőkből tevődik össze: ellenfeled 21BB-s 4-betje, a 9BB-s 3-beted és a nagyvak.

EV_all-in (kéz) = dobási részesedés * deadmoney + (1- dobási részesedés) * (részesedés * 201 – beülőd maradéka)

Ebből adódóan:

EV(kéz) = 0,38 * 31BB + 0,62 * (részesedés * 201BB – 91BB)

EV(JJ) = 11,78BB - 10,3BB = 1,48BB

EV(AK) = 11,78BB - 5,92BB = 5,86BB

A 3-bet megadó skála

Észrevétel: ellenfeled 4-bet skálája tartalmazza a JJ+, AK kezeket. Ebből adódóan 3-bet megadóskálájából ezek hiányoznak.

Következtetést: megadás után a flopnál ritkán tart fölépárt és szinte soha nem lesz nála top pár - top kicker Kxx, Axx flopok esetén. Ebből arra következtethetsz, hogy top pár - top kickerrel a flopnál nagy valószínűséggel te tartod a legerősebb kezet.

Alkalmazkodási lehetőségek

Észrevétel: olyan passzív játékosok ellen, akik 6%-nál alacsonyabb 3-bet százalékkal rendelkeznek, ellenfeled nem ad meg broadway vagy egyszínű kapcsolódó lapokkal.

Következtetés: ha egy ilyen ellenfél ellen nagyon feszes 3-bet skálával játszol, akkor az itt felállított preflop profil nem lesz mérvadó.

Keress jellemző tendenciákat ellenfeled postflop játékában

Miután ellenfeled megadta a 3-betet, a flopnál újabb fontos döntések következnek számodra. Ezért egy jó játéktervhez a preflop profil mellett ellenfeled postflop viselkedéséről is rendelkezned kell ismeretekkel. Ezeket azonban még egy elemzőszoftver sem rakja eléd ezüsttálcán, hanem a helyzethez passzoló leosztások elemzésével kell levonnod a szükséges következtetéseket. Példánkban ez így nézne ki:

Viselkedés terítési érték birtokában

Észrevétel: ha ellenfeled rendelkezik terítési értékkel, el szeretne jutni a terítésig. Például megad Jc9c lapokkal a Jh8s5s flop után akár három nyitást is. Ha pedig alkalmat kap rá, akkor passzol.

Következtetés: mivel értékskálája ezek alapján szűkebb, mint a megadóskálája, ha terítési értékért játszik, érdemes lesz nyitnod ellene saját értékskáláddal.

Reakció a folytatólagos nyitásokra

Észrevétel: ellenfeled nagyon sok folytatólagos nyitást (c-bet) ad meg, és tapasztalataid alapján a leggyengébb megadó kezei az ász magas backdoor flösshúzók, a fölélapok lyuksorhúzóval, valamint minden pár.

Következtetés: ellenfeled megadóskálája a flopnál két szempontból is gyenge. Egyrészt hiányoznak belőle a magas fölépárok és az AK kezek; másrészt, pozícióból nagyon marginális kezekkel próbálkozik úsztatással (float). Ezért a flopnál kevesebb lesz a dobási részesedésed, így erősebb c-bet skálát kell használnod azáltal úgy, hogy kevesebbszer blöffölsz.

Reakció a preflop agresszor passzára

Észrevétel: ellenfeled a húzónehéz, alacsony lapokat tartalmazó asztaloknál, mint például a 9c5s6s szinte mindig nyit, miután passzoltál.

Következtetés: ellenfeled a preflop agresszor passzolását feladásként értelmezi, és valószínűleg gyakran blöfföl. Ebből adódóan érdemes lehet ilyen asztalok esetén blöffre késztetni (bluffinduce).

2. lépés: az alap-játékterv összeállítása

Alap játékterved egy sztenderd játékos ellen tartalmazza játékod alapvető irányelveit. Konkrét preflop skálákat adsz meg, és játékmódokat rendelsz hozzá jellemző postflop helyzetekhez.

Már összeállítottad ellenfeled preflop profilját, elemezted postflop játékát, és mindkettőből levontad a szükséges következtetéseket. Alap-játéktervedet az ennek során gyűjtött információ alapján állítod össze.

Kiindulópont: támadási felületek

Lehetséges támadási felületnek számítanak ellenfeled olyan skálái és jellemző szokásai, amelyek alapján nagyon pontos következtetésre juthatsz kézereje és következő lépései vonatkozásában. A megismert támadási felületek alapján úgy állítod össze saját skáláidat, hogy minél egyszerűbben hozhass nyereséges döntéseket.

Kísérletezz különböző skálákkal, és mindig vond le a következtetéseket. Ne próbálj meg kapásból tökéletes skálákat alkotni. Olyat keress, amivel jól tudsz dolgozni, és később javítani is tudsz rajta.

Alap-játékterved preflop skálái

3-bet skálád példánkban ilyen lehetne:
 

3-bet skálád kisvakként CO ellen
Értékskála:
 
JJ+, AJs+, AQo+ (4,5%)
Blöffskála: 55-22, 97s, 86s+, 75s+, 65s, 54s (3,9%)

Miért pont ezek a skálák? 3-bet skáládat a táblázatban érték- és blöffskálákra bontottuk. Ellenfeled játékának legfontosabb támadási felülete a 3-bet megadóskála, amely széles, és nem tartalmazza a legerősebb lapokat (azok a 4-bet skála részei). Mivel gyenge kezekkel gyakran ad meg a flopnál, értékskáládat úgy kell összeállítanod, hogy dominálja 3-bet megadóskáláját.

Az első lépés során elvégzett elemzésből pedig az is kiderült számodra, hogy a túl feszes ellenfelekhez alkalmazkodva több kezet dob preflop. Szükséged lesz tehát egy blöffskálára is, hogy értékskálád kifizetődő tudjon maradni.

Elemzésed során arra is rájöttél, hogy az alacsony lapos flopoknál ellenfeled a preflop agresszor passzát feladásként értelmezi. Ezt az ismeretet blöffskálád megalkotásakor használhatod fel, mégpedig úgy, hogy azokkal a kezekkel blöffölsz, amelyek jól kapcsolódnak az ilyen asztalhoz.

A legfontosabb postflop játékmódok megjelenése játéktervedben

Postflop játék tekintetében játékterved a legfontosabb játékmódok elemzését tartalmazza. Összegyűjtöd a releváns játékmódokat, és megpróbálod ezek alapján megjósolni, hogy ellenfeled hogyan reagálhat, majd ehhez igazítod saját skáláidat.

Ez akkor a leghatásosabb, ha konkrét kezeket is bevonsz az elemzésbe, és összeállítasz egy optimális skálát az adott játékmódhoz.

Példánkban ez így nézhet ki:

Játékmódod most bet flop, bet törn, bet river

Ellenfeled hajlamos arra, hogy marginális terítési értékkel végig megadjon (calldown), továbbá gyakran úsztat a flopnál. Skáládnak ezért sok értékért játszott, és kevés blöffkezet kell tartalmaznia. Szinte adja magát, hogy használd fel legerősebb húzóidat blöffskáládban. Ha néha lebuksz egy-egy blöffel, ellenfeled szűk blöffskálád ellenére azt fogja gondolni, hogy gyakrabban blöffölsz.

Elemzésed és a bet flop, bet törn, bet river skálád így nézne ki egy példaleosztásban:

$1/$2 No-Limit Hold'em Cash
100BB-Stacks

Preflop: Hero is SB
2 folds, CO raises to $5, BTN folds, Hero raises to $18, BB folds, CO calls $13

flop: ($38) JhTs5h (2 Players)
Hero bets $20, CO calls $20

Turn: ($78) 3d (2 Players)
Hero bets $44, CO calls $44

River: ($166) 7s (2 Players)
Hero bets $138 (All-in)

Milyen kezeket tartalmazzon bet flop, bet törn, bet river skálád? A kérdés megválaszolásához azt kell figyelembe venned, hogy ellenfeled hogyan játszik 3-bet megadóskálájával a flopnál, a törnön és a riveren.

 

Ellenfeled 3-bet megadóskálájának elemzése
 JhTs5h - 3d - 7s
Ellenfeled skála és kézkombinációi Várható viselkedés a bet, bet, bet ellen
A skála legerősebb része:
TT, AJs, KJs, QJs, JTs, J9s, 98s, AJ
(#30)
 
(flop - törn - river)
1. call - call - call
2. call - raise
3. Raise
A skála közepesen erős része:
99, ATs, T9s
(#12)
1. call - fold
2. fold
3. call - call - fold
4. call - call - call
A skála leggyengébb része:
88, 77, 87s 
(#12)
1. fold
2. call - fold
3. call - call - fold
4. call - call - call
Húzók:
AQs, KQs, AQo, KQo
(#32)
1. call - call - fold
2. call - fold
3. call - raise
4. Raise

 

Elemzésed segítségével most összeállíthatod saját bet flop, bet törn, bet river skáládat, de közben ne feledkezz meg arról sem, hogy a skálát utcáról-utcára építed fel, és a következő licitkör lapját nem ismered előre.
 

Skálád JhTs5h - 3d - 7s közös lapok esetén
Preflop 3-bet skála:
 
Érték: JJ+, AJs+, AQo+ (#56)
Blöff: 55-22, 97s, 86s+, 75s+, 65s, 54s (#39)
bet, bet, bet skála: Érték: 55, JJ+, AJs (#27)
Blöff: 9h7h, 8h7h, 8h6h, 7h6h, AhQh, AKs (#9)
Bet flop - check/call törnt játszol

Az első lépésnél azt állapítottad meg, hogy ellenfeled ritkán dob a flopnál, megadóskálája pedig sok gyengébb kezet tartalmaz, amelyekkel blöffölhet a törnön.

Az ehhez hasonló asztalok esetén például különösen sok gyenge kezet tarthat: Td6s2c - 4d.

Ilyen esetekben check/call skálád a törnön tartalmazzon sok olyan kezet, amelyek túl gyengék ugyan az értékért nyitáshoz, de ellenfeled törn nyitóskálája ellen mégis előnyben vagy velük. Gyakran jó megoldás az is, ha értékskálád egy részével csak megadsz, hogy skáláidat ne ismerje ki túl könnyen az ellenfél.

A fenti asztal esetén bet flop, check/call törn skálád így nézhetne ki:
 

Skálád Td6s2c - 4d közös lapok esetén
Preflop 3-bet skála:
 
Érték: JJ+, AJs+, AQo+ (#60)
Blöff: 55-22, 97s, 86s+, 75s+, 65s, 54s (#42)
Bet flop, check/call törn skála:  AA, 55-22, 86s, 76s, 65s (#33)
Check/callt vagy check/raise-t játszol a flopnál

Ellenfeled hajlamos arra, hogy megpróbálja blöffnyitással elvinni a potot, ha preflop agresszorként passzoltál előtte. Ezért flop check-skálád tartalmazzon olyan kezeket, amelyek blöff 3-bet skáládon szerepelnek, és egy ilyen asztalnál akár javulhattak is. Check-skálád túlnyomó részét persze továbbra is azok a kezek teszik ki, amelyeket a flopnál feladsz.

Ellenfeled 3-bet megadóskálája például aligha javul a 7s5s3d floppal, ezért nem érdemes erős kezekkel check/raise-t játszani.
 

Skálád a 7s5s3d flopnál
Preflop 3-bet skála:
 
Érték: JJ+, AJs+, AQo+ (#60)
Blöff: 55-22, 97s, 86s+, 75s+, 65s, 54s (#40)
Check/call flop skála: 55-33, 97s, 87s, 76s, 65s, 54s (#27)
Check/raise flop skála: 86s, 75s (#7)

 

3. lépés: alap-játékterved hozzáigazítása a különböző ellenfél-típusokhoz

Alap-játékterved csak egy sztenderd ellenfél ellen számít kidolgozott stratégiának. A gyakorlatban azonban sok, a sztenderdtől eltérő játékossal lesz dolgod.

Ezért következő lépésként azt elemzed, hogy a különböző játékosok különleges szokásai hogyan hatnak játéktervedre. Ehhez össze kell hasonlítanod a sztenderd ellenfelet a többi típussal, és fel kell mérned az eltérések hatásait.

Példánkban ez a következőképpen nézne ki:

Dobási részesedés

Észrevétel: ellenfeled a 3-betek ellen az esetek több mint 63%-ában dob.

Következtetés: minden egyes 3-bet nyereséges, ezért egy ilyen ellenfél ellen széles skálával kellene 3-betelned. Azonban ne feledd, hogy megadás esetén nagyon sok kéztől rögtön meg kell válnod, hiszen a flop előtt szerettél volna pénzt keresni, és nem egy 3-barrel blöffel vagánykodni egy erős megadóskála ellen.

A 3-bet skála hozzáigazítása: QQ+, AQs+, A9s-A2s, K9s-K7s, Q9s-Q8s, J9s-J7s, T8s-T7s, AQo+, A9o-A4o, KTo-K7o

19,46%-os 3-bet skálád most több mint kétszer akkora, mint az alap-játéktervben szereplő 8,4%-os skála.

Agresszív ellenfél

Észrevétel: ellenfeled csak az esetek 41%-ában dob 3-betek ellen, és postflop minden potért megpróbál megküzdeni.

Következtetés: mivel ellenfeled skálája a flopnál gyengébb, mint sztenderd ellenfeleidé, preflop több kézzel emelhetsz értékért, és lemondhatsz a blöff 3-betekről.

Hozzáigazított 3-bet skála: TT+, ATs+, KJs+, AJo+, KQo

Passzív ellenfelek

Észrevétel: ellenfeled a flopnál a folytatólagos nyitások 59%-a ellen dob.

Következtetés: mivel ellenfeled nem hajlamos az úsztatásra, marginális kezeit pedig már a flopnál feladja, sokkal több kézzel hajthatsz végre blöffnyitást.

Hozzáigazított postflop játékterv: preflop alap-játékterved 3-bet skálájával játszol, de postflop módosítod a játéktervet, és gyakrabban nyitsz folytatólag blöffként a flopnál, és kevesebbszer a törnön.

4. lépés: saját játékterved gyenge pontjainak feltárása

Játékterved már a gyakorlatban is megállja helyét! Figyelembe kell azonban venned azt is, hogy vannak még gyenge pontjai. Nagyon jól kell ismerned ezeket, és képesnek kell lenned azonnal reagálni, ha azt tapasztalod, hogy ellenfeleid kihasználják valamelyiket.

Megtalálásukhoz ellenfeleid fejével gondolva kell elemezned saját játékodat. Hogyan játszanál saját magad ellen?

Példánkban ez így nézhetne ki:

 • Kisvakként megadóskálád felülről korlátozott, mivel a legerősebb kezekkel visszaemelsz a flop előtt. Ellenfeled pontosan ezért tudja, hogy a flopnál milyen kezeket nem tarthatsz. Ezért sok asztal esetén képes lesz helyesen megítélni kézerődet, és hosszú távon nyereségesen tud ellened játszani.
 • Bet flop, bet törn, bet river manővered túlnyomó részben értékért játszott kezekre épül. Ha ellenfeled sokszor veszít ellened a terítésénél, könnyen lehet, hogy egy idő után már nem fog kifizetni.
 • Ha ellenfeled gyakran tapasztalja, hogy a flopnál check/raise-t játszol ellene, marginális kezeivel többször fog checkbehindot játszani.

Ezek azonban nem annyira súlyos problémák, mint amilyennek első ránézésre tűnnek. Egyrészt, ellenfeled nem ismeri skáláid pontos összetételét; másrészt pedig bármikor hozzáigazíthatod a körülményekhez játéktervedet.

Játékterved fejlesztése

Elkészítetted játékterved első verzióját egy adott helyzethez. Használd ezt kiindulópontként, dolgozz rajta folyamatosan, és tedd fel magadnak a következő kérdéseket is:

 • Mire mentél blöff 3-bet skáláddal?
 • Tényleg optimális alacsony párokat tartani 3-bet skáládban, ha nincs preflop blöff 5-bet skálád?
 • Milyen közös lapoknál vagy különösen eredményes/sikertelen játékterveddel?

Játékterved egyúttal abban is a segítségedre lesz, hogy sokkal hatásosabb utólagos elemzéseket készíts játékodról. Bonyolultabb leosztások esetén egyszerűen felidézed az adott játéktervet, és a kezet annak kontextusában elemzed. Ezzel idővel egyre jobb leszel a skálák meghatározásában.

Összegzés

Játéktervet mindig skálákhoz, és nem egyes kezdőkezekhez készítesz. Minden egyes helyzetben konkrét döntést hozol az adott kézzel, és ezzel együtt tervet készítesz a következő licitkörökre.

Játékterved elkészítése négy lépésben:

 • A tipikus ellenfél elemzése: készíts skálák és megfigyelések alapján preflop profilt ellenfeledről. Keress általános tendenciákat postflop játékában.
 • Készíts alap játéktervet: keress támadási felületet ellenfeled játékában. Határozd meg ez alapján preflop skáláidat, és válassz postflop játékmódot.
 • Igazítsd hozzá alap-játéktervedet a különböző ellenféltípusokhoz: vizsgáld meg ellenfeled játékának hatásait alap-játékterved sikerességére, és végezd el a szükséges skála/játékmód változtatásokat.
 • Keresd meg játékod gyenge pontjait: próbáld meg kitalálni, hogy saját játékterved ellen hogyan játszanál eredményesen, mielőtt ellenfeleid fedezik fel. Ha szükséges, módosítsd játékodon.