Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hogyan játsz fölépárokkal?

Hogyan játssz fölépárokkal?

1 2 3 Következő oldal
 

Bevezetés

A tartalomból:

 • Hogyan játssz pozíción kívül?
 • Hogyan játssz pozícióban?
 • Mire kell ügyelni több ellenfélnél és emelt potnál?

A fölépár egy kész pár a kezdőkézben, ami magasabb az összes lapnál az asztalon, például AA egy Q75 flopon. Ezzel legtöbbször egy közepesen erős kezed van különösebb javulási lehetőség nélkül, mellyel általában nem könnyű megtalálni a megfelelő középutat a védelem, értékmaximalizálás és a potkontroll között.

A cikk elmagyarázza a fölépár játékának elméleti alapjait, főleg a részesedés-eltolódás témáját a floptól a turnig. Végezetül pedig bemutatásra kerülnek különféle hívási minták, azok különböző játékostípusokra, játékszituációkra és asztaltextúrákra vonatkozó előnyeivel és hátrányaival együtt.

Általános koncepció

Részesedés-eltolódás floptól a turnig

Ahhoz, hogy megértsd a fölépárral történő játékot, fontos tudni, hogy hogyan állsz a nyerési eséllyel. A legtöbb kezdő játékosnál a fölépár abszolút nutnak számít. Nagyon valószínű, hogy ez a szemléletmód nálad valamennyire relativizálódni fog.

RÉSZESEDÉS A FLOPON

Ha jelenleg nálad van a legerősebb kéz, a részesedésed erősen változhat.

1. táblázat: AA részesedése különböző kezekkel szemben

 
Konstelláció  Te  Ellenfél Flop Equity
Fölépár vs. fölépár AA QQ J88 89 : 11
Fölépár vs. Pár AA KQ Q87 81,6 : 18,4
Fölépár vs. Lyukas sor AA QJ 489 81,3 : 18,7
Fölépár vs. OESD AA JT 389 65,8 : 34,2
Fölépár vs. Pár+Lyukas sor AA T9 Q89 65,5 : 34,5
Fölépár vs. Lyukas sor + Flösshúzó AA JT 3K9 52,2 : 47,8
Fölépár vs. OESD + Flösshúzó AA JT 398 43,7 : 56,3
Fölépár vs. Pár + Sor- és flösshúzó AA JT T98 34,4 : 65,5

A fölépárral a flopon egyértelmű favorit lehetsz, de ugyanígy kerülhetsz kis, vagy akár egészen nagy hátrányba. A floptextúrával és az ellenfél kézskálájának segítségével mindig mérlegelned kell, hogy melyik kategóriába is tartozol.

Már csak az a kérdés, hogy hogyan fest a dolog, amennyiben már a flopon verve vagy, és még javulnod kell. Magadtól is kitalálhatod, hogy nem néz ki túl jól a dolog, és a legtöbb esetben nagy hátrányban leszel.

2. táblázat: AA részesedése a flopon jobb kezekkel szemben

 
Konstelláció Te Ellenfél Flop Equity
Fölépár vs. Drill AA 55 Q59 9,2 : 90,8
Fölépár vs. Két pár AA 95 Q59 25,5 : 74,5
Fölépár vs. Alsó sor AA 65 987 4,7 : 95,3
Fölépár vs. Flöss (pluszhúzó nélkül) AA KT Q87 2,8 : 97,2
Fölépár vs. Flöss (pluszhózóval) AA KT Q87 31,6 : 68,4

Amennyiben a flopon verve lennél, akkor nagyon gyakran nagyon hátul leszel. Ha flösshúzót tartasz, vagy egy két párral szemben játszol, akkor még a legjobb a helyzeted. Ez azzal magyarázható, hogy a fölépárodon csak egy drill (néha még ez sem) segíthet, mivel a kezednek nincsen olyan tulajdonsága, amivel egy húzó kéz rendelkezik.

A flopon nagyon óvatosan kell cselekedned, ha úgy érzed, hogy nagy a valószínűsége annak, hogy az ellenfeled már megvert. Közvetlenül a flopon gyakran fellép az a szituáció, ahol vagy szűk favorit vagy, vagy egyértelmű hátrányban leszel az ellenfél kézskálájával szemben. Ilyen szituációk beszámítható játékossal szemben nagyon rosszul fognak számodra végződni, ha nem tudsz ebben a helyzetben egy biztos +EV-s játékmódott kialakítani.

A RÉSZESEDÉS VÁLTOZÁSA A TURNÖN

Amennyiben eddig hátul voltál, és a turn sem segített a kezeden, akkor a részesedésed értelemszerűen tovább fog zuhanni. Ha elöl álltál, és a turnön egy jelentéktelen lap jelenik meg az ellenfél számára, akkor a részesedés a te előnyödre fog javulni.

3. táblázat: AA részesedése a turnön húzóval szemben

 
Konstelláció  Te     Ellenfél Turn Equity
Fölépár vs. Lyukas sor AA QJ 4892 90,9 : 9,1
Fölépár vs. OESD AA JT 389K 81,8 : 18,2
Fölépár vs. Pár + Lyukas sor AA T9 Q892 79,6 : 20,4
Fölépár vs. Lyukas sor+ Flösshúzó AA JT 3K92 75 : 25
Fölépár vs. OESD + Flösshúzó AA JT 3985 68,2 : 31,8
Fölépár vs. Pár + Sor- és Flösshúzó AA JT T982 56,8 : 43,2

Ha a turnön még elöl lennél, akkor a részesedésed jelentősen fog erősödni. Az ellenfeled azonban ritkán kockáztatná ellened a teljes letétjét húzó kezével. Amennyiben egy olyan lap jelenik meg a turnön, ami betalálhatna egy húzót, akkor egyértelműen csökkeni fog a részesedésed. Az esetek egy részében drawing dead is leszel a turnön.

Ellenféltől és asztaltextúrától függően nem rossz, ha egy blank lapot várunk a turnön ahhoz, hogy a letétünk nagy részét az asztal közepére toljuk. Ha megérkezik a húzó, akkor elbúcsúzhatsz a kezedtől. Ellenféltípustól függően nagy ennek az előnye, mivel a turn akció során jobban le tudod szűkíteni az ellenfél kézskáláját, és ezáltal megfelelő döntést hozhatsz.

Viszonylagos kézerősség

A kézerősséged egy fölépárral két tényezőtől függően változhat:

 • Az ellenfelek száma
 • A fölépárod nagysága

Többszemélyes pot esetén romlik az abszolút kézerősség, annak az esélye, hogy terítéskor nyerjünk. Egy egy pár-kézzel, mint a fölépárod, ritkán fogsz többszemélyes potban nyerni a terítés során. Ha az ellenfelek részéről komolyabb akciót tapasztalsz, erősebb kézre következtethetsz, mivel többszemélyes potnál rendszerint csak olyan kezek mutatnak jelentősebb erőt, amik jobbak a párodnál.

Az ellenfelek létszáma mellett jelentős szerepe van még a fölépár abszolút nagyságának is. Minél magasabb a fölépárod, annál kevesebb ijesztő (magas) laptól tarthatsz. Ebből adódóan többször idézhetsz elő blöfföt egy ilyen kézzel és nem kell olyan erősen védened. Minél kisebb a fölépárod, annál nagyobb a veszélye, hogy már verve vagy egy magasabb fölépár által, és nagy valószínűséggel csak két jóban reménykedhetsz.

Ügyelj mindig a viszonylagos kézerősségedre az asztaltextúra, a játékosok száma és a saját fölépárod nagyságának összefüggésében, és ne dönts elhamarkodottan, hogy a kezeddel nagy potért akarsz-e játszani.

Potkontroll vs. Értékmaximalizálás

A fölépárral történő játék során mindig mérlegelned kell, hogy a potellenőrzésre akarsz-e ügyelni, vagy az értékmaximalizálás a célod. A terítés során egy közepes potot akarsz-e megnyerni, vagy inkább a teljes letétedet akarod az asztal közepére tolni, számolva azzal a veszéllyel, hogy egy jobb kézbe szaladsz bele és nagyon hátul leszel.

Ezeknél a gondolatmeneteknél tudatában kell lenned, hogy a védelem nem egyfajta potellenőrzés és egy eszköz az értékmaximalizáláshoz, ellenben a blöff előidézése összeköti egymással a potellenőrzést és az értékmaximalizálást. Számos példakézen keresztül bemutatja a cikk a különféle hívási mintákat a különféle ellenféltípusok, játékszituációk és asztaltextúra előnyének és hátrányának tekintetében. A továbbiakban tárgyalt eseteknél feltesszük, hogy az ellenfeled és te is 100 nagyvaknyi letéttel ülsz az asztalnál. A példakezek mindig NL100 rövidkezű asztalokon zajlanak 1$-os nagyvak mellett.

Hogyan játszol pozíción kívül?

Természetesen minden magas zsebpárral emelsz preflop, hogy védd a kezed, és profitálhass az átlag feletti részesedésből. A továbbiakban csökkenteni akarod az ellenfeleid számát, hogy megnőjön az esélye, hogy a kezeddel javulatlanul nyersz.

Gyakran megad egy, vagy két ellenfél és flopon folytató nyitást alkalmazol a fölépároddal. Amennyiben nem dobja be a kezét az ellenfél, úgy érdekessé kezd válni számunkra a téma. Különösen akkor nehéz, ha pozíción kívül vagyunk. Ezzel az esettel foglalkozunk először.

Alapvetően pozíción kívül fölépárral preflop agresszorként mindig folytató hívást kell alkalmazni első beszélőként, már azért is, hogy ha tényleg fölépárunk van, az hihető legyen.

1. PÉLDA: VILLAIN MEGAD FLOPON EGY VISZONYLAG SZÁRAZ BOARDON

Preflop: Hero is SB with K, K
UTG calls $1, 3 folds, Hero raises to 5$, 1 fold, UTG calls 4$

Flop: ($11) 9, 2, J (2 players)
Hero bets $7.5, UTG calls.

Turn: ($26) 7 (2 players)
Hero?

Lényegében a check/call és a bet/fold közötti választás előtt állsz. Check/fold természetesen túl gyenge lenne, mivel nagy az esélye, hogy elöl vagy, és a bet/call gyakorlatilag végződhetne egy all-innel is, amit nem szívesen kockáztatnál meg ezzel a kézzel.

Ebben a helyzetben fel kell tenned magadban a kérdést, hogy milyen gyengébb kezek adnának meg, ha hívsz, és milyen gyengébb kezek hívnának, ha passzolsz, és így gyengeséget mutatsz. A döntés azzal kapcsolatban, hogy melyik játékmódot válaszd, nagyban függ az ellenfélről szerzett read-jeidtől.

1.1 eset: Villain 1 (7 PFR/65 VPIP/0.6 Aggression/37 WTS)

Egy ilyen laza-passzív ellenféllel szemben bet/fold-ot kell játszanod, mert:

 • A magas Went to Showdown-ja miatt gyaníthatóan megadna minden párt és húzót, és ezzel értéket ad neked.
 • Passzolásra valószínűleg ő is passzolással válaszolna az alacsony agressziójából kifolyólag, és ezzel ingyen megkapná a lehetőséget, hogy még megverhessen.
 • Blöffként sohasem fog emelni, és ezért egyszerűen bedobhatod egy emelést követően.
 • Amennyiben passzolsz, az ellenfeled ritkán fog blöffölni.

Amennyiben megad a passzív ellenfeled turnön, úgy a riveren laptól függően újra kell értékelned. Mivel az ellenfél legtöbbször jobb kezekkel hív, ill. emel, bet/fold-ot kell alaphelyzetben választani.

1.2 eset: Villain 2 (13 PFR/22 VPIP/3.5 Aggression/20 WTS)

Ilyen agresszív ellenféllel szemben a check/call a jobb variáció, mivel:

 • Amennyiben hívsz, aligha adna meg gyengébb kézzel az alacsony WTS értékének köszönhetően.
 • Elkerülsz egy emelést, ami ennél az ellenfélnél nem feltétlenül azt jelenti, hogy hátul állsz, mivel gyakran emelne húzóra is. Kiblöffölni is alig tudnának így a kézből.
 • Amennyiben az ellenfél is passzol, viszonylag alacsony marad a pot.
 • A döntő pontnak a blöff előidézése marad. Előfordulhat, hogy preflop emelőként nem talált el a flop, és az ellenfél megpróbál floatolni, így minden egyes kezedre, amire passzolsz, hívni, amit egyébként feladna egy hívással szemben, amivel viszont értéket veszítesz.
 • UTG limp/megadóként gyakran van nála egy kisebb zsebpár, aminek csak két jója van a kezeddel szemben, ami ellen viszont nem kell védekezned.

A riveren kiindulhatsz egy (ami ritkán fordul elő) hátulról passzolást követően abból, hogy nálad van a legerősebb kéz és ennek értelmében értékért hívsz. Amennyiben az ellenfél újból hívott turnön, passzolsz a riveren a turn megadást követően hogy ezzel egy újabb blöfföt idézzél elő. Szamárnyitással szemben alig adnának meg jobb kezek és elkerülöd, hogy kiblöfföljenek a kezedből.

2. PÉLDA: VILLAIN EMEL A FLOPON SZÁRAZ BOARDON

Preflop: Hero is UTG with A, A
Hero raises to 4$, MP calls 4$, 4 folds.

Flop: ($9,5) 7, 2, Q (2 players)
Hero bets 5$, MP raises to 15$, Hero ?

Kellemetlen szituáció alakul ki, amikor egy viszonylag ártalmatlan flopon rádemelnek. Ebben az esetben muszáj feltenned magadnak a kérdést, hogy milyen kézzel emelhetett MP ezen a húzómentes asztalon:

 • Szet
 • Csúcs pár
 • Zsebpár, amivel itt elöl látja magát, ill. amiről tudni szeretné, hogy hol áll
 • Blöff

Az utóbbi három lehetőség esetén messze előnyben vagy, míg egy setnél természetesen nagy hátrányban. Azt, hogy mi lehet a valószínűbb, a rendelkezésedre álló statisztikákból tudhatod meg.

Elsősorban az agressziófaktor és az emelt folytató nyitás értéke a fontos. Egy visszaemelés nem jöhet számításba, mivel legtöbbször nem adnának meg gyengébb kezek, és olyan kéz sem adna meg, aminek több jója lenne, mint neked.

A megadás és a dobás közti választás előtt állsz. A dobás ebben a szituációban nagyon gyenge, mivel még mindig sok kéz lehetséges az ellenfélnél, amiket megvernél. Jó read hiányában nem ajánlott kiszállni. Ebben a példában egy megadás mellett döntesz (emelésnek, mint már említettük, nincsen értelme).

Turn: ($39,5) K (2 players)
Hero checks, Villain bets $29

Megnézed a turn akciót, hogy több információhoz juthass. Nagyon passzív játékossal szemben nagyon jó lelkiismerettel kiszállhatunk, ha egy nagyot hívna, mivel nagyon sokba kerülne a végig megadás (calldown), mert a végén gyakran 22-vel vagy 77-tel fogjuk magunkat szembetalálni, és most már egy KQ is ver minket.

Mániákussal vagy nagyon agresszív játékossal szemben még egyszer ajánlott megadni a turnt, mivel itt gyakran folytatják a blöffjüket. A megadás akkor is szóba jöhet, ha van egy olyan read-ünk az ellenfélről, hogy lassú játékot (slowplay) alkalmaz erős kézzel. Erre nagyon alkalmas ez a flop. Egy ilyen lépés viszont nagyon kockázatos, és csak abban az esetben ajánlatos alkalmazni, ha egyértelmű read-ünk van az ellenfélről.

Látható, hogy a reakció a szituációkra, amiben a fölépárodra ráemelnek, erősen ellenfélfüggő. Általánosságban elmondható: minél passzívabb a játékos, annál hamarabb és gyorsabban kell, hogy a kiszállás felé tendálj.

3. PÉLDA: VILLAIN MEGAD FLOPON HÚZÓNEHÉZ BOARDON

Húzónehéz asztalon lényegesen több kéz van, amit szívesen továbbjátszana az ellenfeled. Ebből az okból kifolyólag természetesen világos, hogy a flopon a hívásodnak nagyobb méretűnek kell lennie, és ellenállást követően nem kell sokáig töprengened azon, hogy hátul vagy, még ha az ellenfeled a húzóját agresszíven is játssza.

Ilyen szituációkban még az is ésszerűnek tűnhet, ha a teljes letétedet kockáztatod, amennyiben az ellenfeledet nagy valószínűséggel valamilyen húzóra tetted. Általánosságban természetesen erősen ajánlott a read-ek minden formájával dolgozni.

Preflop: Hero is UTG with A, A
Hero raises to 4$, BU calls 4$, 2 folds.

Flop: ($9,5) T, 5, 7 (2 players)
Hero bets 9$, BU calls 9$

3.1 eset: Megérkezik a húzó

Turn: ($27,5) Q (2 players)

Ebben az esetben megérkezik a flösshúzó, a káró ásszal viszont nálad van a nut-pluszhúzó. A turnön tehát check/call-t játszhatsz, mivel ezzel elkerülöd, hogy emeljenek utánad, és egy szabadlap kevés kárt tud okozni. Emellett az ellenfeled gyengébb kézzel is hívna, amiket egy hívás mellett eldobott volna.

A flösshúzó hiányában bet/fold a lehetséges megoldás, ha félig abból indulsz ki, hogy az ellenfeled nem fog blöffként emelni. A check/call kedvezőtlen, mivel minden kéz a riveren nagyon olcsón túlhúzhat/kiblöffölhet. Megfelelő ellenfél ellen a check/fold is helyes lépés lehet.

3.2 eset: Értéktelen lap a turnön

Turn: ($27,5) 2 (2 players)

Ez a lap nem egészít ki egyetlen húzót sem, viszont lehetővé tesz egy újabb flösshúzót. Itt nagy valószínűséggel még elöl vagy, ezért továbbra is védened kellene a kezedet. Hogyan is?

1. lehetőség: Hero bets 23$, BU raises All-In ($87)

Villain újból megad és a riveren check/call-t játszol, hogy blöfföt idézzél elő, amennyiben nem érkezik húzó. Ha megérkezik a húzó, úgy szabály szerint be kellene dobni. Nagyon kellemetlen, hogy az erődemonstrációdtól függetlenül tovább push-ol Villain. Most már 64$-t kellene invesztálnod egy 137,5$-os potba. A megadás igazolásához az esetek 1/3-ában nyerned kell.

A részesedésed:

 • nagyjából 5% szet ellen
 • nagyjából 20% két pár ellen (T7/75)
 • nagyjából 70% kombinált húzóval szemben
 • nagyjából 80% flösshúzóval szemben

Ebben az esetben lehetetlen egy általános kijelentést tenni, hogy melyik ellenféltípus milyen gyakran milyen kezet tartana itt. Léteznek olyan ellenfelek, akik ilyen szituációban sohasem push-olnának egy húzó kezet, mások gyakran ezt tennék.

Ebben a konkrét példában inkább a megadás felé tendálhatsz, mivel az asztalon nem lehetséges kész sor, ami ellen drawing dead lennél. Az lehetséges kezek, melyek megverhetnek téged jelenleg, az a set és a két pár (az asztal textúrájából kifolyólag ez azonban valószínűtlennek tűnik).

2. lehetőség: Hero checks, BU bets $20, Hero raises All-In ($87).

Ahogy látható, egy agresszív ellenféllel szemben egy turn hívás után alig tudnál kiszállni. Ha abból indulsz ki, hogy a drillel szemben csődbe mész, fontosabb az a kérdés, hogy hogyan tudnád kihozni a maximális értéket gyengébb kezek ellen.

Hívással valószínűleg elriasztasz más egy pár-kezeket, amivel egy agresszív ellenfél gyakran hívna, ha te passzolsz. Ugyanúgy hívhatna húzóval is, abban a reményben, hogy fölélapokat dobsz be. A check/raisedre nem fogja azt az esélyt megkapni, hogy helyesen adjon meg, az ellenfelednek így olyan kezet kell bedobnia, aminek még nagyon sok jója lenne a kezeddel szemben.

87$-t kockáztatsz, hogy 47,5$-t nyerjél. Mivel egy agresszív ellenfél az esetek alig 1/3-ában nyerne olyan kézzel, ami megver egy fölépárt, kiindulhatunk tehát abból, hogy a check/raise +EV.

Hátránya ennek a játékmódnak, hogy a BU szabadlaphoz juthat. Egy agresszív ellenfél ritkán ragadná meg ezt a lehetőséget. Amennyiben mégis, úgy olcsón jutsz el a terítésig.

Összegzés: Agresszív ellenféllel szemben húzónehéz flop mellett gyakran kínálja fel magát egy check/raise turnön. Passzív játékossal szemben ajánlott inkább turnön hívni, hogy a húzók ellen védd a kezed, és egy emelés ellenében kiszállj.

4. PÉLDA: VILLAIN EMEL FLOPON HÚZÓNEHÉZ ASZTALON

Nézzük a következő példát, ahol Villain már a flopon emel.

Preflop: Hero is UTG with A, A
Hero raises to 4$, BU calls 4$, 2 folds.

Flop: ($9,5) T, 5, 7 (2 players)
Hero bets 9$, BU raises to 25$

Ha eléggé agresszív Villain, és elég sokszor emelne ilyen helyzetben egy húzóval, vagy egy olyan kézzel amit megverhetsz, akkor all-in kell menned, mivel túl sok lap jöhet még a turnön, ami nem tetszene neked, és a check/raise turn alternatívát vonná maga után.

Kevésbé passzív játékos ellen, aki egy húzót legtöbbször csak megadna, vagy turnön a szabadlapot választaná, az emelést inkább meg kell adnod, és egy nagyobb turn nyitás ellenében ki kell szállnod.

5. PÉLDA: MIKOR TEKINTESZ EL A FOLYTATÓ NYITÁSTÓL?

Eddig mindig arra a következtetésre jutottál, hogy folytatólag nyiss a flopon. Léteznek azonban egész jó asztaltextúrák, amiknél érdemes ettől eltekinteni.

Preflop: Hero is UTG with A, A
Hero raises to 4$, BU calls 4$, 2 folds.

Flop: ($9,5) 3, 7, 7 (2 players)
Hero ?

Ezt a flopot ritkán találja el az ellenfeled, vagy maga is egy fölépárt tart kézben. Amennyiben fölépárt tartanál ebben a szituációban, check/call-t, vagy néhány ellenféllel szemben check/fold-ot is játszhatnál.

Hogy ezt a lejátszási módot kiegyensúlyozd, nem hívhatsz a flopon a fölépárral, hogy megadd az ellenfélnek az esélyt a szabadlapra, hogy a második legjobb kéz váljon belőle, vagy egyszerűen csak túljátsza saját fölépárját. Fontos megjegyezni, hogy csak nagyon kevés laptól kell félned a turnön és a folytató nyitással valószínűleg nem tudsz nagy értéket nyerni. Ezzel a tudattal találhatsz további jó asztaltextúrát, melyeken nem kell mindig folytató nyitást tenni pozíción kívül fölépárral.

Hogyan játszol pozícióban?

Pozícióban meg van az az előnyöd, hogy a pot méretet jobban az ellenőrzésed alatt tudod tartani. Jóval hatékonyabban tudsz húzók ellen játszani, mivel az ellenfeleid mindig előtted cselekszenek, és a találatot gyakran szamárnyitással kell jelezniük.

Jó ellenfelek a preflop emelésedet lényegesen kevesebb kézzel (legtöbbször kis zsebpárral) fogják megadni pozíción kívül. Amennyiben egy lopó emelésnek vélhető nyitást hajtasz végre CO-ból vagy BU-ból, akkor egy fölépárral jobban ki fognak fizetni. A következő példák figyelembevételénél feltűnhet, hogy gyakran több cselekvési lehetőséged van, ami megadja neked az esélyt arra, hogy variáld a játékodat. Mindenkinek ajánlott a saját stílusát fölélapok viszonyában variálni, hogy ne legyen túl átlátható.

1. PÉLDA: VILLAIN MEGAD FLOPON SZÁRAZ BOARDON

Preflop: Hero is BU with Q, Q
UTG calls $1, 2 folds, Hero raises to 5$, 2 folds, UTG calls 4$

Flop: ($11,5) J, 2, 5 (2 players)
UTG checks, Hero bets $6, UTG calls.

Eddig minta szerint megy minden ellenféllel szemben. Ha Villain újból passzol a turnön, akkor megvan a választási lehetőséged a hátulról passzolásra és végül a megadás bármire riveren, vagy egy hívásra turnön és dobásra a checkraise esetén.

Magas WTS-sel rendelkező ellenfelek ellen, hasonlóan a pozíción kívüli részhez, tovább kellene hívnod, mivel egy bubit feltehetőleg nem fognak bedobni. Erős ellenfelek viszont ritkán fogják a három hívásodat check/call-ozni. Hátulról passzoláson és megadáson ill. riveren híváson keresztül zsebpárral szemben gyakran nagyobb értéket kapsz. A kulcsszavak ennél a résznél: potkontroll és blöffelőidézés.

Ha feltűnik turnön egy fölélap, akkor adja magát a hátulról passzolás, mivel az ellenfél aligha szállna ki top párral, viszont a gyenge akciód után sokkal gyengébb kezekkel is hívni fognak a riveren. Kellemetlen lap lehet még egy újabb bubi, ebben az esetben is potkontrollt kell végezni és hátulról passzolást játszani.

2. PÉLDA: VILLAIN CHECK/RAISE-EL FLOPON SZÁRAZ BOARDON

Preflop: Hero is MP3 with Q, Q
UTG calls $1, Hero raises to 4$, 4 folds, UTG calls 4$

Flop: ($9,5) J, 2, 5 (2 players)
UTG checks, Hero bets $6, UTG raises to 12$

Villain check/raise-el, ami ezen az asztalon már biztos erőt mutat. Ebben a szituációban mindenképpen meg kéne nézni az ellenfél C/R értékét. A minimum emelés ellen természetesen nem fogsz kiszállni. Az emelés részedről kevésbé lenne alkalmas, mivel ezzel gyengébb lapokat ijesztenél el, és valószínűtlen, hogy 34 van nála. Pozícióból jól lehet turnön újraértékelni.

Turn: ($33,5): T (2 players)
UTG (12/9/2.2/18) bets $25

Ez a hívás egy nem túl agresszív UTG-től erőre utal. Ilyenkor gyakran hátul leszel, és gyakran nagyon sokba kerülne, hogy ezt bebizonyítsd. Főleg alacsonyabb limiteken ilyen szituációban ritkán szoktak blöffölni, és az is kétséges, hogy UTG egy AJ-kezet limp/call-al játszana.

Ennek ellenére ha passzol UTG turnön, akkor egyszerűen passzolhatsz hátulról, és megadhatsz egy közepes hívást a riveren, vagy egy ismételt passzolásnál hívhatsz értékért.

3. PÉLDA: VILLAIN MEGAD FLOPON HÚZÓNEHÉZ ASZTALON

Amennyiben passzívan játszik az ellenfeled egy húzónehéz asztalon, tehát check/call-t játszik flopon és utána újból passzol turnön, azt jelenti legtöbbször, hogy a fölépároddal még elöl vagy. Ebben a szituációban hasonlóképpen viselkedsz, mintha TPTK lenne nálad. Mérlegelned kell a védelem és a potkontroll között, és húzónehéz asztalnál erőteljesebben kell a hívás turn felé tendálni.

Preflop: Hero is MP with Q, Q
1 fold, Hero raises to 4$, 3 folds, BB calls 3$.

Flop: ($8,5) 5, 6, J (2 players)
BB checks, Hero bets 7$, BB calls 7$

Turn: ($22,5) 9 (2 players)
BB checks, Hero bets $17

Nem tűnik úgy, hogy a nagyvak megvert téged, ezért védelemért és értékért hívsz. A hátrányod természetesen az, hogy egy check/raise-el szemben ki kell szállnod. A nagyvak ritkán fog check/raise-ni, és ha mégis, akkor nagy valószínűséggel már megvert (lehet nála két pár/sor/set), vagy extrém sok jója van. A rivert szabály szerint hátulról kellene passzolnod, és egy megérkezett flösshúzó esetén egy komolyan vehető szamárnyitásra ki kell szállni.

Turn: ($22,5) T

Megérkezett húzó esetén nem túl agresszív játékos ellen ismételten hívnod kell, mivel még mindig elöl lehetsz, és a kezedet védened kell az egy kárót tartalmazó kezek ellen. Az ellenfeled check/raise-ével szemben itt is egyszerűen ki kell szállnod. Ha érkezett a fölépárodhoz egy (különösen egy nut-) flösshúzó, akkor inkább passzolsz hátulról, mivel a szabadlap kevesebb veszélyt jelenthet, és egy check/raise-el szemben nem szívesen szállnál ki.

Riveren (természetesen a statisztikák figyelembevételével) egy nagyobb szamárnyitással szemben gyakran ki kell szállnod, ha betalált a húzó. Találat esetén egy ellenfél sem próbálna meg check/raise-ni, mivel a megérkezett húzónál természetesen passzolnál hátulról. Gyenge játékosok ellen, akiknek magas a WTS-ük, van még egy harmadik értékért hívásunk is, mivel a top párjukat a biztonság kedvéért legtöbbször háromszor check/call-olják.

4. PÉLDA: VILLAIN EMEL FLOPON HÚZÓNEHÉZ ASZTALON

Preflop: Hero is MP with Q, Q
UTG calls 1$, Hero raises to 5$, 4 folds, UTG calls 4$

Flop: ($11,5) 7, 8, J (2 players)
UTG checks, Hero bets 9$, UTG raises to 27$

A check/raise bizonyos fokú erőt mutat, mivel aligha használhatna egy szabadlapot. Nagyon értékes lehet, ahogy már a cikk során kihangsúlyoztuk, a statisztika, és ebben az esetben különösen a check/raise a flopon. Minél alacsonyabb az érték, annál erősebb vélhetően a kéz, ami az UTG-nél van. A tény, hogy limp/call-t játszik, egy zsebpárra vagy két egyszínű, kapcsolódó lapra utal általában. Ha nem blöfföl, gyakran van részesedése veled szemben, és ezzel egyértelműen megvert téged.

Olyan ellenfelekkel szemben, akik tényleg ritkán check/raise-elnek, maximum csak meg kell adni ezt az emelést, és további akcióra ki kell szállni. Egy közvetlen kiszállást is számításba lehet venni, mivel a továbbiakban nem fogod tudni, hogy hol is állsz.

Agresszív játékossal szemben egy push jöhet szóba flopon, amennyiben az asztal nem nyújt lehetőséget kész sorra, vagy valószínűsíthető két párra. Egy T75 asztal lényegesen jobban kínlája a push lehetőségét a flopon, mint egy J87.

Hogyan reagálsz a szamárnyitásra?

A szamárnyitások ellenfelektől függően más és mást jelenthetnek. Nagyon sokan szívesen alkalmaznak kisebb szamárnyitást húzóval, hogy olcsón láthassák a következő kártyát. Ilyen esetekben konzekvensen kell emelni.

Szárazabb asztalon inkább passzívan kell játszani, mivel egy előnyben/hátrányban helyzetben vagy, és gyengébb kezektől legtöbbször nagyobb értéket kapsz, ha egy emeléssel nem ijeszted el őket.

Preflop: Hero is BU with Q, Q
UTG calls $1, 2 folds, Hero raises to 4$, 2 folds, UTG calls 4$

Flop: ($9,5) J, 2, 5 (2 players)
UTG bets 6$, Hero ?

Egy megadás ebben az esetben különösebb read nélkül jó lépésnek számít legtöbbször, mivel közepesen erős kezeddel nem akarsz hatalmas potért játszani, gyengébb kezek ellen pedig alig kell védekezned.

A check/call flop, turn szamárnyitás lejátszási módot szívesen alkalmazzák egyes játékosok, egyrészt szörny kézzel, hogy emelést provokáljanak ki, másrészt viszont húzóval is, hogy a fölélapoktól elnyerjék a folytató nyitást, vagy gyenge kézzel, hogy definiálhassák a kezet.

A helyes válasz részedről legtöbbször megadás turnön, mivel egy emelés során ritkán ad meg gyengébb kézzel, de jobbat sem fog bedobni. Akkor lehetséges a kiszállás, ha nagy a valószínűsége, hogy megérkezett a húzója az ellenfélnek. Az emelésnek akkor van értelme, ha egészen biztosan egy húzóra tudod tenni az ellenfelet, és védeni akarod a kezedet. Ez az eset azonban ritkán fog bekövetkezni.

Hogyan játszol több játékossal szemben?

Több ellenféllel szemben a flop hívásodnak nagyobb méretűnek kell lennie. Amennyiben emel előtted egy ésszerűen játszó játékos, gyorsabban meg kell találnod a dobás-gombot, mint heads-upban. Ha check/raise-el pl. a vakok egyike és több játékos van a kézben, ezt legtöbbször szörnyként kell értékelni.

Ha flösshúzó jön elő egy 3- vagy 4-résztvevős potnál, úgy szabály szerint szintén el lehet búcsúzni a kéztől.

Több ellenféllel szemben egy fölépárt normál esetben egyáltalán nem kell 100 nagyvakért kockáztatni. Azt kell főként figyelembe venni, hogy több játékossal szemben semmi értelme blöffölni, és ennek megfelelően jelentősebb akciók mellett gyakrabban leszel verve, mint egy ellenféllel szemben.

Ezt a szituációt - fölépárral több ellenfél ellen - megfelelő preflop akció útján lehetőség szerint el kell kerülni (nem túl kicsit emelni, ha már limpeltek előttünk), mivel a magas párok jobban játszatják magukat heads-upban.

Hogyan játszol visszaemelt potnál?

Míg emelt potban QQ-AA-t általában a fenti elvek alapján játsszuk meg, ha nincsen fölélap, a visszaemelt pot esetét meg kell különböztetnünk. Az egyes lejátszási módok természetesen erősen függnek a preflopjátéktól.

Általánosságban nem javasolt pozíción kívül, kezdeményezés nélkül visszaemelt potot megjátszani (az ellenfél részéről egy szokásos - kb. háromszoros - visszaemelést feltételezve, minimum emelést természetesen előszeretettel adják meg a jó spekulatív kezek). Pozícióban is érdemesebb inkább megadni a szörnyet, mint azt a következő példa is mutatni fogja.

Preflop: Hero is BU with A, A
3 folds, Hero raises to 4$, SB raises to 14$, 1 fold, Hero calls 10$.

Flop: ($29) 7, 2, 5 (2 players)
SB bets 20$, Hero ?

Legtöbbször emelni kellene a flopon, ebben a konkrét szituációban azonban a flopon való megadás jobb megoldás, mivel az ellenfél lopási szituációban gyakran fölélapokkal rendelkezik, amelyet a turnön találat esetén nem szívesen dobna el.

Amennyiben egy feszes ellenfél ellen preflop csak setre hajtva megadtál, a fölépárt konzekvens módon egy folytató nyitás során be kellene dobnod.
Ha megadsz pozícióból TT-QQ-t, a flopon a fölépároddal a lehetőség, hogy emelj, és további akció esetén dobj. A flop megadás alternatívája is játszható, de megvan a hátránya, hogy fölépárodat nem tudod védeni, és azt sem tudod igazán, hogy hol állsz. Egy második töltetre a turnön (second barrel) legtöbbször be kell dobnod.

Rendkívül fontos a visszaemelt potban a kézolvasás a leszűkített kézskálákból kifolyólag. Azoknál az ellenfeleknél, akiket furcsa kezekkel lehet látni visszaemelt potban, mindenképp jegyzetelni kell, hogy a jövőben tudjuk, hogy erősebben kell védenünk ellenük a kezünket. Előfordulhat máskülönben, hogy egy kétlapos flöss- vagy sorhúzót hanyagolunk el gyakran a viszaemelt potban.

Hogyan játszol egy alacsony fölépárt kezdeményezés nélkül?

Preflop: Hero is BB with 8, 8
CO raises to 4$, BU calls 4$, SB calls 3.50$, Hero calls 3$

Flop: ($16) 7, 2, 3 (4 players)
SB checks, Hero ?

Preflop csak set-értékért adsz meg, de nem talál be egyik jód sem - tehát check/fold?

Ebben az esetben ajánlott egy 12$-os hívás, mivel számolhatsz kiszállási részesedéssel, és jelenleg elöl lehetsz, ami viszont a riverig megváltozhat az esetleges fölélapok miatt. Amennyiben rád emelnek, el kell búcsúznod a kezedtől. Még egy megadásnál is kiindulhatsz abból, hogy verve vagy.

Összefoglalás

A fölépárok megjátszása egyáltalán nem egyszerű, és tapasztalatra van szükség hozzá. A statisztikáid hatalmas segítséget fognak jelenteni a játékod során.

Hogy tovább javíts a játékodon, nagy segítséget adhatnak a fórumban hatalmas mennyiségben fellelhető példakezek. A cikk remélhetőleg szolgált egy-két javaslattal, az összes lehetséges szituációt természetesen képtelenség lenne feldolgozni egy ilyen írásban.