Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ellenféltípusok: TAG hal

Ellenféltípusok: A TAG-hal

Bevezetés

A tartalomból:

 • Hogyan helyezheted nyomás alá a TAG-halakat
 • Alkalmazkodás a flop előtt, a flop után és a metajátékban
 • Sebességváltások

A megadóállomások, mániákusok és sziklák mellett van egy olyan játékostípus, akivel annál többször fogsz találkozni, minél magasabbra emelkedsz a limiteken, ez pedig a regulár.

Ezt a típust azonban nem lehet olyan egyszerűen leírni Pokertracker-értékek alapján, mint a többit, mivel sok fajtája létezik. Ugyanúgy fogsz találkozni nagyon agresszív regulárral, mint ahogy passzívabbal is. Mindet meg kell tudnod verni, mert ők lesznek a mindennapi kenyered.

Ez a cikk különösen a TAG-halak gondolkodás- és játékmódját veszi nagyító alá, és megmutatja, hogyan tudsz a legjobban alkalmazkodni ezekhez az ellenfelekhez.

Mi a regulár/TAG-hal?

A TAG-halnál nem lehet csupán egy bizonyos stílusról beszélni, mert ez játékosonként nagyon eltérő. Ami azonban mindegyiknél közös, hogy legtöbbször regulárok egy bizonyos limiten. Ez azt jelenti, hogy rendszeresen egy bizonyos limiten játszanak, és az asztaloknál eltöltött időd során újra és újra találkozni fogsz velük.

A regulárok között egy egészen különleges fajta, a TAG-hal, aki azáltal tűnik ki, hogy legtöbbször sok asztalon játszik, és ezeknél mindig a standard ABC-játékot viszik végig, ami mindenképpen hasznot hozó.

Részben még olyan játékosokkal is fogsz találkozni, akik nem igazán nyerő játékosok, hanem csak nullszaldósok. A nagy mennyiségű kézzel, amelyet rövid idő alatt játszanak, már csupán a rakebackkel olyan magas nyereségre tesznek szert, hogy ezzel már megelégszenek.

A TAG-halat tehát mindig az alapján ismered fel, hogy mindig több asztalon játszik egy adott limiten, és a játéka tovább már alig változik. Elégedett a játékával, mert nyereségre tesz szert, és csak darálni akarja a limitet.

Miért játssza ezt a stílust?

Az ilyen játékosnak csak egy dolog jár az eszében. Nem a szociális kapcsolatok, a belső játékláz, vagy a kikapcsolódás miatt játszik. Számára csak arról van szó, hogy pénzt nyerjen, és ezzel valamennyit javítson az életszínvonalán. Előfordul, hogy néhány TAG-halat még untat is a póker, és nem nagyon élvezik. Számukra ez csak egy eszköz a cél elérésére.

Tudják, hogy a pókert az ügyes nyitásokkal és a különböző koncepciók alkalmazásával hosszú távon pozitív várható értékkel lehet játszani. A különböző pókerkönyvek vagy internetes stratégiacikkek elolvasásával legtöbbször eljutnak addig a pontig, ahol már képesek egy bizonyos limitet, amely még benne van a komfortzónájukban, megverni. Ha ezt a pontot elérték, akkor legtöbbször azonnal leáll a játékuk fejlődése, mivel elérték a céljukat. Képesek profitot termelni. Ezt aztán megpróbálják maximalizálni az asztalok számával, valamint a rakebackkel.

Mik a gyengéi ennek a stílusnak?

A stílus gyengéi alapjában máris nyilvánvalóak. A TAG-hal már nem dolgozik olyan intenzíven az elméleti ismeretei fejlesztésén, és gyakran átlátható stílusban játszik.

Ehhez jön még, hogy legtöbbször sok asztalon játszik, ezáltal a figyelme nagyon erősen határok közé szorul. Mivel legtöbbször biztos magában és a játékában, a rossz eredményeket pedig az ingadozás számlájára írja, részben nagyon enyhén elkezd a lejtőn lefelé haladni (tilt). Ez a lejtő egyrészt nagy gyengeség lehet, részben azonban ezáltal hirtelen kiszámíthatatlanná válhat a játéka.

Általában azonban alig fog eltérni a standard játékmódjától. Mihelyt úgy hiszi, hogy az ellenfélről readdel rendelkezik, ezt nagyon sokáig követi.

Hogyan játssz a legjobban TAG-halak/regulárok ellen?

A nagyon jó regulárok ellen, akik továbbra is dolgoznak a játékukon, és nem csak egy limitet darálnak, hanem az a céljuk, hogy magasabb limitekre emelkedhessenek, nagyon nehéz játszani. Itt a legjobb megoldás az, ha az ellenfelet nem kerüljük ki rögtön, viszont ügyelünk arra, hogy az ilyen játékossal szemben ne keveredj marginális helyzetekbe. Gyakran fel kell majd ismerned ugyanis, hogy ez a játékos jobb nálad, és nincs előnyöd vele szemben.

Azok a rosszabb regulárok azonban, akik nem dolgoznak tovább a stílusukon, nagyon jó célpontok arra, hogy kihasználd velük szemben az előnyöd, és visszavedd tőlük a hasznuk egy részét. Ehhez ellenfél-specifikusan kell alkalmazkodnod. A javasolt alkalmazkodások emiatt nem használhatók általánosan.

Alkalmazkodás a flop előtt

Flop előtt különféle olyan koncepciók léteznek, melyeket fokozottan alkalmazhatsz egy TAG-hal ellen. Itt részben haladóbb koncepciókról is van szó. Ezeket ugyan nehezebb megérteni és kivitelezni, de megvan az az előnyük, hogy az ellenfélnek alig van fogalma ezeknek a létezéséről és értelméről. Nem fogja megérteni, hogy mit forgatsz a fejedben, és részben azt gondolja, hogy még mindig helyesen csinál mindent, mivel összességében még mindig haszonra tesz szert. Ezeknek a koncepcióknak a legtöbbjéhez találsz folytatást a stratégia szekció cikkjeiben.

Lazább 3- és 4-bet

A TAG-hal ellen elkezdhetsz a flop előtt lazábban 3-betelni, és blöff-4-beteket beszórni. Legtöbbször nem fog boldogulni ezzel a megnövekedett agresszióval, és nagyon sok kezet fog dobni a 3-betre, ill. a blöff-4-betre, így ezeket haszonnal tudod véghezvinni. Amire ügyelned kell a gyakoribb 3- és 4-beteknél, azt folytatásként ebben a cikkben magyarázzuk el:

Laza 3-bet flop előtt (Platina) (http://hu.pokerstrategy.com/strategy/no-limit/1172/)

A présjátékod (squeezeplay) kiépítése

Nagyon gyakran fog előállni az a helyzet, hogy egy TAG-hal nyitóemel, és egy megadóállomás vagy egy másik játékos csak megad. Ezt a helyzetet fokozottan ki tudod használni a présjátékkal. A TAG-hal aligha fogja felismerni, hogy itt nagyon gyakran préselni fogsz, a hidegen megadó pedig jelezte a megadásával, hogy nem tart kiemelkedő kezet, és ezért nagyon gyakran szintén dobnia kell majd a kezét.

PÉLDA

1/2 No-Limit Hold'em (6 handed)

Stacks
Hero $200
SB $200
BU $200

Preflop: Hero is BB with T 8
3 folds, BU raises to $8, SB calls $7, Hero raises to $32

BU ebben a leosztásban egy regulár, aki egyben nyerő játékos is NL200-on. Jelenleg 7 asztalon játszik. Miután a valamivel gyengébb játékos a kisvak pozíciójában a nyitóemelést csak megadta, felismered, hogy ez egy tökéletes helyzet, és észreveszed, hogy a kezed erejének ebben a szituációban nincs olyan nagy jelentősége. Préselsz abban a reményben, hogy a TAG-hal nem látja át megfelelően a helyzetet, a kisvak pedig a keze erejének megfelelően dob.

Ahhoz, hogy részletesebben foglalkozhass a présjátékkal, ajánljuk a stratégiaszekciónkban található cikket.

Squeezeplay (Platina) (http://hu.pokerstrategy.com/strategy/no-limit/210/)

A vaklopás és a vakvédelem igazítása az ellenfélhez

Aszerint, hogy meglehetősen feszes, vagy meglehetősen laza TAG-hallal van-e dolgod, hozzá kell igazítanod a saját vaklopási és vakvédelmi viselkedésed. A TAG-hal éppen a CO vagy a BU pozícióban fog nagyon gyakran lazán nyitóemelni, hogy megtámadja a vakokat. Ő maga azonban elég ritkán fogja marginális kezekkel hidegen megadni a blöff 4-beteket, vagy a 3-beteket. Ezt a tényt ennek megfelelően agresszív vakvédéssel kell kihasználnod.

Ha viszont az ellenfelednek nagyon kicsi az „Attempt to Steal" értéke, akkor vissza kell venned a vakvédelmedből, mivel az ellenfeled gyakran olyan kezet fog tartani, amivel a 3-betedet kényelmesen meg tudja adni pozícióból, sőt, akár rögtön 4-betelni is tudja. Hasonló a helyzet a saját vaklopásaiddal. Ha olyan TAG-hallal találkozol, aki sok asztalnál játszik, akkor nagyon magas a valószínűsége annak, hogy ennek a játékosnak nagyon magas „Folded BB to Steal" értéke lesz, és ennek megfelelően alig védi a vakját.

Más TAG-halak azonban túlzásba viszik az agresszív vakvédelmet, mivel nagyon gyakran a saját BU-nyitóemelő skálájukból indulnak ki. Azt gondolják, hogy nagy esélyük lesz a sikerre egy flop előtti 3-bettel. Az ellenfél viselkedésétől függően hozzá kell igazítanod a saját játékodat. Ne ess bele te magad is egyfajta saját standard játékba, mert különben TAG-hal lesz belőled!

További cikk a stratégiaszekciónkban a vakvédelem témához:

Vakvédelem - hogyan védd a vakjaidat (Arany) (http://hu.pokerstrategy.com/strategy/no-limit/1193/)

Ügyelés a pozícióra

Te magad lehetőleg ritkán akarsz pozíción kívül játszani a TAG-hal ellen. Mert akkor is, ha készségszinten esetleg jobb is vagy ennél a játékosnál, a pozícióhátrányod miatt alig lesz akkora előnyöd, hogy ebből nagy nyereséget tudj kihozni.

Ha tehát úgy döntesz, hogy a vakodat agresszívabban véded, tudatában kell lenned annak, hogy a flop után pozíción kívül játszol, és ennek megfelelően kell már az ellenfeled flop utáni képességeit megítélned, nehogy túlságosan belebonyolódj egy túlságosan is marginális helyzetbe.

Pozícióban természetesen ezzel teljesen ellentétes irányba akarod terelni a játékot a TAG-hallal szemben. Gyakran leszel vele szemben előnyben, ha pozícióban játszhatsz. Így flop előtt egyrészt könnyebben tudsz 3-betelni, illetve elkezdeni megadni az ellenséges nyitóemeléseket, hogy a flop után kijátszhasd a pozíciós előnyödet az ellenfeleddel szemben. Ennél természetesen fontos, hogy az ellenfél flop utáni játéktendenciáit már átlásd, és tudd, hogy az ellenfeled nagyon gyakran elsüt-e második tölteteket, vagy pozíción kívül hirtelen gyengévé válik-e egy erős játékossal szemben. Ez azért fontos, hogy aztán el tudd végezni a megfelelő flop utáni finomhangolást

Alkalmazkodás a flop után

Ha flop után egy TAG-hal ellen játszol, akkor van néhány olyan játéklépés, melyeket gyakrabban be kell építened a játékodba ezzel az ellenféllel szemben ahhoz, hogy ki tudd használni a gyengeségeit.

(Check/)Raise a flopon blöffként

Ha olyan helyzetbe kerültél, hogy egy TAG-hal ellen kell játszanod kezdeményezés nélkül, pozíción kívül vagy pozícióban, akkor feltétlen meg kell figyelned, hogy milyen gyakran süt el a flopon folytató nyitást. Az ellenfelednek legtöbbször meglehetősen magas „Continuationbet Flop" értéke lesz, ami számodra azt jelenti, hogy gyakrabban tudsz közvetlenül blöffölni a flopon.

Ahhoz, hogy jól kivitelezhesd ezt a játékmódot, természetesen mindig nagyon erősen kell ügyelned az asztaltextúrára és az ellenfél kézskálájára. Ha az ellenfeled csak megadna egy flopon történő emelést, akkor el kell döntened, hogy az asztal textúrája mennyiben enged meg egy további blöfföt a turnön és/vagy a riveren.

A flopon végrehajtott blöffemeléseknél az a fontos, hogy az ellenfél kézskáláját mindig függővé tedd az ellenfél abszolút pozíciójától. A TAG-hal egyes pozíciókban meglévő különböző kézskálái miatt az asztaltextúrák is különböző mértékben jók a blöffölésre.

1. PÉLDA

1/2 No-Limit Hold'em (6 handed)

Stacks
Hero $200
UTG $200

Preflop: Hero is BU with Q K
UTG raises to $7, 2 folds, Hero calls $7, 2 folds.

Flop: ($17) 789
UTG bets $12, Hero raises to $40

Ezen a flopon UTG ritkán fog erős kezet tartani, és félni fog a két pártól, a szettől és a sortól. A kezednek azonban semmilyen értéke nincs. Az asztaltextúra alapján megpróbálhatod az ellenfelet rögtön kiblöffölni a kézből, így a téged domináló kezeit és alsó párjait dobnia kell.

2. PÉLDA

1/2 No-Limit Hold'em (6 handed)

Stacks
Hero $200
BU $200

Preflop: Hero is BB with Q K
2 folds, BU raises to $7, SB folds, Hero calls $7.

Flop: ($15) 779
Hero checks, UTG bets $11, Hero raises to $37

Pározódott asztalon egy lopó gyakran semmit sem fog eltalálni. Reméli, hogy ezt az asztalt te is ritkán találod el, és ennek következtében egy folytató nyitásra mindig dobnod kell. A te kezednek sincs nagy értéke, ezért kihasználhatod ezt az asztaltextúrát, és megpróbálhatod a potot passzemelés-blöffel elnyerni, mivel az ellenfeled ugyanezt az asztalt minden bizonnyal nem találta el.

Blöffemelések beépítése a riveren

A flopon végrehajtott közvetlen blöffemelések mellett elkezdhetsz nagyon jó riverlapokra blöffként emelni. Ennél nagyon fontos, hogy értelmezd az ellenfelet és az asztalstruktúrát. A blöffemelésnél mindig képesnek kell lenned az adott kezet ténylegesen is érzékeltetni, különben túl lazán fogják megadni a blöffemelésed.

A TAG-hal azonban gyakran meglehetősen jó kezeket fog dobni a riveren történő emelésre, ha jó kezet feltételez nálad, mivel ő maga alig visz be river blöffemeléseket a játékába, és téged is hasonló játékostípusnak fog tekinteni.

PÉLDA

1/2 No-Limit Hold'em (6 handed)

Stacks
Hero $200
BB $200

Preflop: Hero is BU with T 8
3 folds, Hero raises to $7, SB folds, BB calls $5.

Flop: ($17) 774
BB checks, Hero bets $13, BB calls $13.

Turn: ($43) 4
BB bets $28, Hero calls $28.

River: ($99) K
BB bets $35, Hero raises to $110

Az ellenfél nyitószekvenciája ebben a helyzetben nagyon gyengének tűnik. Nagy valószínűséggel egy zsebpárral szamárnyit a turnön, hogy ezzel megakadályozza a szabadlapot. Neked egyrészt elfogadható flösshúzód van az ellenséges zsebpár ellen, és már a turnön látod, hogy a riveren jó blöffhelyzet tárul majd eléd, ha leesik egy magas lap. Ezért megadsz a turnön, hogy a flössre húzzál, és előkészíts egy lehetséges blöffemelést a riveren.

Fontos, hogy ezzel a nyitószekvenciával nagy valószínűséggel megjátszanál egy 7-t vagy egy 4-t is. Ezért az ellenfeled gyakran fog egy 22 és JJ közötti zsebpárt (a 77 és 44 kivételével) dobni a riveren végrehajtott emelésedre. Nem fedezi fel ezt a blöffhelyzetet, és biztos abban, hogy megverted őt.

Úsztatás (Floating) beépítése a saját játékba

A közvetlen blöffemelések mellett fennáll annak a lehetősége is, hogy gyakori úsztatással kihasználjuk az ellenfél folytatónyitási viselkedését. Ha az ellenfél a turnön nagyon passzívvá válik, és második töltetet csak ritkán süt el, kihasználhatod ezt, és flop után gyakrabban úsztathatsz.

Fontold meg azonban, hogy sokan az ellenfeleid közül jól ismerik a második töltet elméletét. Ezt a fajta hozzáigazítást ezért csak ellenféltől függően szabad alkalmaznod.

Azzal kapcsolatban, hogy hogyan tudod felfedezni a jó úsztatási helyzeteket, és miért ennyire jó fegyver ez a lépés, megtudhatsz további részleteket a következő cikkből:

Floating/Úsztatás (Platina) (http://hu.pokerstrategy.com/strategy/no-limit/209/)

c/c Flop, c/c Turn, c/c(r) river megjátszása blöffelőidézésként

Ha egy nagyon agresszív TAG-hal ellen játszol, akkor jó helyzetekben eltérhetsz a standard játékmódodtól, és elkezdhetsz mind a három tétkörben blöffelőidézésre játszani.

Ennél nagyon fontos, hogy ...

 • ... az ellenfél meglehetősen agresszívan játsszon.
 • … elfogadható kezed legyen terítési értékkel.
 • … a kezed ne legyen túlságosan sebezhető a szabadlapok által.
 • … a következő tétkörökben megjelenhessenek olyan lapok, melyek az ellenfelet további blöffökre késztethetik.
PÉLDA

1/2 No-Limit Hold'em (6 handed)

Stacks
Hero $200
BU $200

Preflop: Hero is CO with K Q
2 folds, Hero raises to $7, BU calls $7, 2 folds

Flop: ($17) Q75
Hero checks, BU bets $12, Hero calls $12.

Turn: ($41) A
Hero checks, BU bets $30, Hero calls $30.

River ($101) 2
Hero checks, BU bets $50, Hero calls $50.

BU shows KJ

Tudod az ellenfeledről, hogy megpróbálja kihasználni a gyengeségeket. Mivel a flopon alapvetően csak a 7-től vagy az 5-től félsz igazán, nincsenek túl nagy problémáid azzal, hogy a kezet blöffelőidézésként játszd meg ezzel a TAG-hallal szemben.

Annak megmagyarázására, hogy itt miért nem kell ásztól tartanod: az ellenfeled hidegen megadta a CO pozíciójából végrehajtott nyitóemelésedet. Ezt valószínűleg csak a legritkább esetben fogja ásszal megtenni, mivel attól kell tartania, hogy dominálod őt. AQ-val és AK-val nagyon valószínű, hogy már a flop előtt nyitna.

A turnön aztán megjelenik az ász is, amely számodra egészen elfogadható lap, mivel ez arra fogja késztetni az ellenfelet, hogy a turnön egy második töltetet süssön el, hogy ezzel egy szetet, vagy eltalált ászt érzékeltessen.

A riverlap alapvetően értéktelen. Csak egy ritka két pár, vagy a 43-mas sor előzött volna meg téged. Az ellenfél újbóli nyitása ebben a helyzetben gyakran nagyon rossz, mivel csak két kezet képviselhet, a 77-et vagy az 55-öt. Itt komolyan egy olyan kéz sem nyithat értékért a riveren, amely ver téged. Az ellenfeled viszont gyakran meg fog próbálni a riveren újra nyitni azokkal a kezeivel, melyeknek nincs terítési értékük, hogy ezzel egy jobb kezet még dobásra késztessen.

A TAG-hal azonban sajnos csak arra nem figyel, hogy az újbóli nyitással csak egy nagyon szűk kézskálát képvisel, amelyet egy Q megverhet.

3-bet potok provokálása a flop előtti előny alapján

Egy TAG-hal részben mint egy tényleges hal fog játszani a 3-betelt potban. Ez a helyzet gyakran gyenge pont egy TAG-hal játékában. Ugyan gyakran fog flop előtti agresszorként folytatónyitást végrehajtani a flopon, a turnön viszont ezután vesztett helyzetben fog állni. Ezt kihasználhatod egy bizonytalan játékossal szemben, és megpróbálhatsz a flop után gyakrabban 3-betelt potokat játszani ellene. Ennél azonban nem szabad megpróbálnod az ellenfelet állandóan kijátszani. Nem fog sikerülni. Sokkal inkább bele kell őt vinned számára kellemetlen helyzetekbe, hogy ezzel hibát provokálj.

Mielőtt azonban megpróbálod az ellenfelet 3-betelt helyzetekbe belevinni, meg kell bizonyosodnod arról, hogy megértetted-e, hogyan kell/tudsz viselkedni ebben a potban különböző asztalstruktúráknál. Ha magad is bizonytalan vagy, akkor lehetőleg kerüld a játékod ilyen fajta hozzáigazítását. Ezzel csak saját magadat juttathatod kellemetlen helyzetbe.

A flopon végrehajtott passzemelés megkerülése

Flop előtti agresszor vagy, és pozícióban játszol. A problémát az okozza, hogy az ellenfeled a flopon blöffként, vagy értékért gyakran passzemel. Ettől természetesen meg szeretnél menekülni egy kreatív flop utáni játékkal. Az nem lehet, hogy az ellenfeled mindig képes előre látni az első akciódat a flopon. Azért, hogy védekezz a flopon ezek ellen a passzemelések ellen, már a „Vakharc - Játék a nagyvakból " (Platina) (http://hu.pokerstrategy.com/strategy/no-limit/1256/4/) című cikkben megmutattuk annak a lehetőségét, hogy a flopon találattal és találat nélkül is passzolhatsz hátulról, hogy aztán a turnön megadj vagy emelj.

Ennek a játéklépésnek a részletes leírását megtalálod a fent említett cikkben a „Hogyan játsszál az olyan kisvakok ellen, akik szívesen passzemelnek a flopon?" cím alatt.

Alkalmazkodás a metajátékban

Az általános alkalmazkodás mellett, melyeket konkrétan a TAG-hal elleni játékodba kell beépítened, van még néhány olyan szempont a metajátékban, melyeket figyelembe kell venned.

Független read megszerzése az ellenfélről

Nagyon fontos, hogy lehetőleg minél pontosabban le tudd írni az ellenfél játékát. Naponta ott leszel az asztalnál ezzel az ellenféllel szemben, és annál fontosabb, hogy nagyon pontos readet szerezz az ellenfél játéklépéseiről. A nagyszámú kezekre vonatkozó Elephant-értékek itt nagy segítségedre lehetnek.

Számodra nem csak az a fontos, hogy megértsd, hogyan játszik az ellenfél általában. Azt is meg kell értened, hogyan látja az ellenfél a te játékodat, és hogy esetleg alkalmazkodik-e hozzád. Valamennyire tudatosan tér ki az utadból? Megpróbál ellened különösen agresszívan játszani?

Ha megpróbál „menekülni" előled, akkor ez optimális kiinduló helyzet arra, hogy nyomást gyakorolj rá. Az állandó flop előtti 3-betek és a flop utáni lépések az ellenfelet kétségbe fogják ejteni. Esetleg akár ott is fogja hagyni az asztalt, mihelyst asztalhoz ülsz, és így szabad helyet kínál egy megadóállomásnak, vagy mániákusnak. Amire feltétlen ügyelned kell a folyamatos nyomás gyakorlás közben, az az, hogy ne vidd túlzásba, nehogy a TAG-hal nekiállhasson ellene játszani, és a passzivitását jókora, túlzott agresszióra cserélni.

Az ellenfél nem kaphat readet rólad

Valószínűleg neked is vannak gyenge pontok a játékodban. Ezeket nem szabad az ellenfélnek látnia, és kihasználnia. Feltétlen meg kell akadályoznod tehát, hogy a TAG-hal readet szerezzen rólad, és kihasználhassa a stratégiádat. Ezt leginkább a saját szekvenciáid variálásával érheted el. Ez egyszerűnek hangzik, de nehezebb megvalósítani.

A legelső olyan próbálkozásokat, amelyekkel a saját meneteidet változtatod meg, feltétlen olyan limiten csináld, ahol biztos vagy abban, hogy vered azt. Ezen kívül legyen elég nagy bankrollod, mivel különben fennáll a veszélye, hogy nem leszel képes átváltani. Ezeken a feltételeken kívül szükséged van még valamennyi pókertapasztalatra ahhoz, hogy végigmenj ezen a lépésen, mivel egy szokatlan játékstílussal részben ismeretlen helyzetekkel is kerülhetsz szembe.

SEBESSÉGVÁLTÁSOK

A célod az, hogy a játékstílusodat, melyet kifejlesztettél a Pokerstrategy.com segítségével, részben szélsőséges módon is meg tudd változtatni. Először kezdheted azzal, hogy egy session előtt elhatározod, hogy a normál TAG-stílusból nitty, sőt, szinte már szikla stílusra váltasz át.

Fontos, hogy az első „sebességváltást" feszesebb irányba tedd meg, mivel ezzel a játékmóddal még relatíve kevés ismeretlen helyzetbe fogsz kerülni. Ha már tetszés szerint tudsz ide-oda váltani sessionönként a nagyon feszes és a normál TAG-stílusod között, miközben a játék során mindkét szerepben jól érzed magad, akkor következő lépés az, hogy sessionön belül változtatod meg hirtelen a stílusodat. Ha ez is sikerül neked tudatosan, akkor megteheted a következő nagyobb lépést a másik irányba: LAG-gá változol.

VÁLTÁS LAG-RA

Sok játékosnak az a kívánsága, hogy LAG stílust játsszon, mivel ez a stílus magas flop utáni készségekkel áll kapcsolatban, és természetesen ezt minden jó játékos magáénak szeretné tudni.

Az elején itt is érvényes, hogy határozd el az adott session előtt, hogy valamivel lazábban játszol. Ezt azután valósítsd meg gyakoribb flop előtt végrehajtott 3-betekkel és pozícióból történő hidegen megadásokkal. A LAG-stílust főleg olyan helyzetekben vedd elő, melyekben pozícióból tudsz cselekedni. Ilyenkor a flop utáni képességeidet is tovább tudod fejleszteni, és ezt később jobban ki is tudod használni.

Ha sikerül a stílusodat sessionönként LAG-gá változtatni, akkor elkezdheted a háromféle játékmódot egy sessionön belül is tudatosan váltogatni. A játékstílusok ilyen módon történő váltogatásával megakadályozod, hogy az ellenfeled pontos readekhez jusson a jelenlegi játékmódodról.

Így sziklaként természetesen meglehetősen feszesen fogod minden pénzedet középre tenni, míg LAG-ként részben lazábban fogsz all-in kerülni. Ha az ellenfeled nem tudja, hogy hogyan játszol, biztos, hogy nem fogja tudni a kézskáládat megbecsülni, és a téves feltételezések miatt hibára kényszerül.

A VÉGKIFEJLET

Az egyes játékstílusok kifejlesztése nem fog néhány session alatt megtörténni. El fog múlni bizonyos idő addig, míg elegendő tapasztalatot gyűjtesz minden stílussal ahhoz, hogy mindegyik szerepben jól érezd magad.

Ha viszont már képes vagy arra, hogy gyorsan ide-oda ugrálj a stílusaid között, akkor csak egy lépés hiányzik ahhoz, hogy egy kicsivel közelebb kerüljél a kész No-Limit-Hold'em játékoshoz. Megpróbálhatod ezeket a hirtelen váltásokat folyékonyan végrehajtani, és nem kell állandóan az adott asztali feltételekhez és a saját asztali image-edhez alkalmazkodnod. Így képes leszel arra, hogy egyszerre több asztalon játssz enyhe, vagy akár szélsőséges stílusbeli különbségekkel. Ha aztán még ugyanazon TAG-hal ellen is játszol több asztalnál, akkor gyakran nem fogja észrevenni, hogy eltérően lazán/feszesen, passzívan/agresszívan cselekszel, és az asztali image-edet az egyik asztalról a másikra fogják vetíteni. Részben azok az Elephant-értékek is félrevezetőek lesznek, melyeket rólad gyűjtött.

Ezzel a metajátékkal eléred, hogy az ellenfeled teljesen hamis readeket alkosson rólad, s ez rossz döntésekhez fog vezetni. Ez pedig egyike lesz a bevételi forrásaidnak.

Összefoglalás

A regulár elleni játékot nem lehet egyszerűen elmagyarázni és megvalósítani, mint egy mániákus, megadóállomás vagy szikla ellenit. Ha egy regulár ellen játszol, mindig egyedileg kell alkalmazkodnod az adott játékoshoz. Az általánosításokat nem lehet olyan hasznot hozóan megvalósítani, mint más játékostípusokkal szemben. Egy olyan játékos ellen, aki már maga is foglalkozott a pókerelmélettel, nehezebb lesz az optimális ellenlépéseket megtalálni.

Összefoglalásként a következő pontokat kell észben tartanod a TAG-hal elleni játékhoz:

 • Flop előtt a 3- és 4-betek nyomás alá helyezik az ellenfelet.
 • A vaklopási és vakvédő viselkedésedet egyedileg kell hozzáigazítanod az ellenfélhez.
 • A préshelyzetek a TAG-hal ellen mindig kifizetődőek.
 • Flop után a blöffemelések a TAG-hal ellen gyakrabban lesznek sikeresek.
 • Találd meg a TAG hal gyenge pontjait, és használd ki azokat.
 • Válts sebességeket, hogy kevésbé legyél átlátható.