Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Blöff 2. rész - Játék a flopon

Blöff 2. rész - Játék a flopon

Bevezetés

A tartalomból:

 • Blöffölési lehetőségek a flopnál
 • Mikor érdemes közvetlenül blöffölni, és mikor kell előkészítő blöfföt alkalmazni?
 • Milyen tényezőket kell figyelembe venned?

Cikkünkből megtudhatod, hogy milyen blöffölési lehetőségek állnak rendelkezésedre a flopnál. Több megoldás közül is választhatsz, attól függően, hogy milyen ellenféllel kerülsz szembe, milyen az asztal és az adott helyzet.

A helyes döntés meghozatalához számos helyzettel fogunk megismertetni, melyeknél el kell döntened, hogy egy közvetlen vagy egy előkészítő blöff-e a megfelelő megoldás, vagy mindez nem más, mint pénzkidobás.

A blöf fajtái a flopnál

Akárcsak az előző cikkben (Blöff 1. rész - Flop előtt), most is áttekintést nyújtunk a játék során előforduló lehetséges helyzetekről. Az egyes szituációk bemutatása után rövid betekintést nyerhetsz a vázlatos matematikai számításokba, ellenfeled fontosabb statisztikáiba, valamint abba, hogy miképp tudod mindezt az információt felhasználni egy blöff előkészítésére az elkövetkező licitkörök egyikén.

Elemezni fogjuk az egyes asztalokat is, és számos flop helyzetet kell majd kiértékelned.

Milyen lehetőségek állnak a rendelkezésedre flopnál?

 • Folytatólagos nyitás
 • Blöff donkbet
 • Blöff checkraise
 • Pozíciós nyitás, amikor ellenfeled passzol
 • Blöffemelés
 • Blöffmegadás (azzal a szándékkal, hogy úsztass (float) a törnnél)

Az olyan szokatlan helyzetek, mint a blöff 3-bet vagy blöff all-in, túlságosan is egyediek általános elemzés elvégzéséhez. Ha egyáltalán nincsenek tiszta readjeid, csak elvétve alkalmazd őket.

Folytatólagos nyitás
1. PÉLDA:

PartyPoker $100 NL Hold’em (6 handed)

Stacks & Stats
UTG ($100)
MP ($100)
CO ($100)
Hero ($100)
SB ($100)
BB ($100)

Preflop: Hero is Button with A , 2
3 folds, Hero raises to $4.00, 1 fold, BB calls $4.00

Flop: ($8.50) K, 9, 3 (2 players)
BB checks, Hero bets $5.75, ...

A folytatólagos nyitás egy agresszív preflop lépést, és az utolsó emeléssel megszerzett kezdeményezést követő flop nyitás.

Pozíciós helyzetben nálad van az a felbecsülhetetlen előny, hogy várhatsz, amíg ellenfeled passzol (kis információs előny). A folytatólagos nyitás továbbá sokkal gyakrabban lesz eredményes, ha pozícióban vagy, mivel ellenfelednek pozíción kívül kell játszania végig a leosztás során. Ez azt jelenti, hogy nem jut el olcsón a terítésig, és nem sok lehetősége lesz az úsztatásra.

Így jobb, ha kissé óvatosan jársz el, ha pozíción kívül vagy. De egy folytatólagos nyitás még ebben az esetben is sokszor hasznos lehet.

Maga a „folytatólagos nyitás” kifejezés tulajdonképpen minden preflop agresszor által végrehajtott nyitásra utal, még abban az esetben is, ha nagyon jó kész kezed alakul ki. E cikkben viszont a folytatólagos nyitást blöffnyitás értelemben fogjuk használni.

MATEMATIKA

A matematikai számítások itt nem túl bonyolultak, az eredmény itt mindössze egy tényezőn múlik, mégpedig a nyitásod nagyságán.

Tegyük fel, hogy a pot 9$:

Licitméret: 9$ (potméret) => (nyitás nagysága/ pot mérete) => 9/18 = 50% szükséges dobási részesedés

Licitméret: 6$ (2/3 potméret) => 6/15 = 40% szükséges dobási részesedés

Licitméret: 4,5$ (1/2 potméret) => 4,5/13,5 = 33,3% szükséges dobási részesedés

 

A hozzávetőleges viszonyítási pont a pot nagyjából 2/3-a. Három fontos kritériumnak tesz eleget:

 • Ez a nyitás több dobási részesedést hoz létre, mint amennyit egy kis nyitás tenne.
 • Nem kell túl gyakran működnie.
 • Ezzel a licitmérettel erősebb kezekkel is nyithatsz értékért és védelemért (kiegyensúlyozás).
STATISZTIKA

A legfontosabb statisztikai adat ebben a helyzetben a Continuationbet Flop statisztika. Ha ellenfeled dobásai a flopnál jelentősen meghaladják az 50%-ot, elméletben minden újabb folytatólagos nyitás jó megoldásnak számít (az asztal függvényében). Ha ellenfeled nem dob el egy kezet sem, természetesen kevesebb kézzel kell blöffnyitnod.

Ráadásul fel kell tenned magadnak a kérdést, hogy mit fog lépni ellenfeled a későbbi licitkörökben. Képes általában a közepesen kész lapjaitól megválni? A megoldáshoz közelebb visz például a Continuationbet Turn/River és a Went-to-Showdown statisztika.

Általában meg kell próbálnod teljes egészében kiértékelni ellenfeledet – hogy lásd kivel kerültél össze.

 • A callingstation játékosok nem szeretnek dobni, sokkal inkább a megadást kedvelik.
 • A sziklák és TAG játékosok rendszerint sokszor dobnak.
 • A LAG játékosok és a mániákusak nem túl gyakran adnak meg, viszont szeretnek emelni és visszablöffölni.
ELŐKÉSZÍTŐ BLÖFF/ÁLTALÁNOS ÉRTÉKELÉS

Ahogy említettük, fontos, hogy képet kapj arról, hogy mit fog lépni ellenfeled a következő licitkörökben. Mik a lehetőségeid a törnnél? Újból nyitsz (második töltet), a checkraise-t választod vagy a check/fold mellett döntesz és feladod a kezed.

Ha ellenfeled nem dob sok kezet flopnál, de megteszi ezt a második töltet hatására, a folytatólagos nyitásod +EV lehet, mivel ezt lehet úgy is értelmezni, mint egy további lépést a törnjáték irányában.

Pozícióban dönthetsz úgy is, hogy passzolsz a törnön, hogy blöffölni tudj a rivernél. Ez azzal az előnnyel jár, hogy ellenfeleid gyakrabban fognak hitelt adni a „checkbehind Turn / bet River” stratégiának. Ami azonban problémás, hiszen itt csak ritkán tudsz erős kezet sugallni.

AZ ASZTAL

Az asztalt közelebbi vizsgálat alá kell vennünk, különösen akkor, ha a folytatólagos nyitás kerül szóba. Olyan asztalok ideálisak, ahol egy magas lap van, két alacsony és csak néhány lehetséges húzó. Ilyen asztalon érheted el a legmagasabb dobási részesedést.

Sokat beszélhetnénk még a jó és rossz asztalokról, de vannak cikkek, amik részletesen foglalkoznak ezzel a témával. Erről többet a „Kapcsolódó cikkek” címszó alatt olvashatsz.

TÖBB RÉSZTVEVŐ

A többrésztvevős helyzetekkel rendszerint az a gond, hogy számos ellenfelet kell arra késztetni a tiszta blöffel, hogy megváljon kezétől. Ha két feszes ellenféllel kerülsz szembe az asztalnál, akik a flopnál 60%-ban dobják a kezeiket minden esetben, – ami jó hír a számodra –, még mindig szükséged lesz 36% dobási részesedésre (0,6 x 0,6).

Ahogy fent is láthattuk, 2/3 potméretű nyitáshoz nagyjából 40% dobási részesedésre lesz szükséged. Emiatt kell körültekintőnek lenned a többrésztvevős helyzetekben. Több, mint két játékossal szemben megfelelő kéz nélkül nem szabad egy folytatólagos nyitást sem végrehajtanod.

2. PÉLDA:

PartyPoker $100 NL Hold’em (6 handed)

Stacks & Stats
UTG ($100)
MP ($100)
CO ($100)
Hero ($100)
SB ($100)
BB ($100) (25 / 10 / 58 / 55 / 29) (VPIP ; PFR ; fold- to-Cbet Flop ; fold-to-Cbet Turn ; WTS)

Preflop: Hero is Button with X X
3 folds, Hero raises to $4.00, 1 fold, BB calls $4.00

Flop: ($8.50) Q, 8, 4 (2 players)
BB checks, Hero bets $5.75, ...

Remek helyzet! Bár ellenfeledről lerí, hogy callingstation, elég sokszor dobja a kezeit flopon. Az asztal ideális, nincsenek veszélyes húzók, pozícióban vagy, úgyhogy nyitnod kell. A legrosszabb forgatókönyv szerint még egy második töltetet is fontolóra vehetsz, hisz ellenfeled erre a lépésre szintén elég sokszor fog dobni.

3. PÉLDA:

PartyPoker $100 NL Hold’em (6 handed)

Stacks & Stats
UTG ($100)
MP ($100)
CO ($100)
BU ($100)
Hero ($100)
BB ($100) (29 / 8 / 25 / 35 / 34) (VPIP ; PFR ; fold- to-Cbet Flop ; fold-to-Cbet Turn ; WTS)

Preflop: Hero is SB with X X
4 folds, Hero raises to $4.00, BB calls $4.00

Flop: ($8.50) 5, 6, T (2 players)
Hero bets $5.75, ...

Rossz helyzet! Az asztal sok húzót kínál, és ellenfeled sok kézzel látni akarja a törnt. Sajnos pozíción kívül vagy. Ha megnézed a fold-to-Turn értékét, egy második töltet sem lehet sikeres. Ha gyenge kezed van bármilyen jó lap nélkül, ilyen játékos ellen csak a check/fold jöhet számításba.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

A flop után – ha emeltél a flop előtt

Nyitásfajták – A folytató nyitás

Blöff donkbet
4. PÉLDA:

PartyPoker $100 NL Hold’em (6 handed)

Stacks & Stats
UTG ($100)
MP ($100)
CO ($100)
BU ($100)
SB ($100)
Hero ($100)

Preflop: Hero is BB with X ; X
3 folds, BU raises to $4.00, 1 fold, Hero calls $4.00

Flop: ($8.50) 4, 5, 6 (2 players)
Hero bets $5.75, ...

A donkbetet a preflop agresszor ellen irányul. Bár elméletileg nála van a kezdeményezés, te a flopon pozíción kívül a donkbet mellett döntesz. („Elméleti” szabály persze nem létezik, de amikor úgy nyitsz, hogy az a szabályokba ütközik, akkor ez a nyitás olyan, mintha egy „csökönyös szamár” hajtotta volna végre, innen a név: „donkbet”).

MATEMATIKA

Itt ugyanazok a matematika alapok, mint a folytatólagos nyitás esetén volt (lásd fent).

STATISZTIKA

Nem egyszerű egy ilyen lépést megtervezni a statisztikai értékek segítségével. Persze bizonyára azt gondolod, hogy ellenfeled erősnek fogja tartani a donkbetjeidet, és elég gyakran fogja dobni erősebb kezeit. Pont emiatt fontos az ő fold-to-Flop/Turnbet statisztikája. Hasznosnak bizonyulhat, ha külön számon tartod, hogy milyen gyakran dob a donkbetekre. Ha a HUD-od meg tudja ezt mutatni, használd ki.

ELŐKÉSZÍTŐ BLÖFF/ÁLTALÁNOS ÉRTÉKELÉS

A donkbetek hasznosak lehetnek, mivel így ellenfeled problémákkal fog szembesülni, még akkor is, ha pozíciós előnye van. A kiegyensúlyozás elengedhetetlen lesz. Preflop agresszorként blöffként, félblöffként vagy értékért nyitsz, és ezt akkor is meg kell tenned, ha a donkbetre kerül sor. Ha a donkbet skálád kizárólag csak blöfföket tartalmaz, az ellenfelek könnyen kiismernek.

Azonban még a donkbetekkel együtt se árt, ha van egy-két jód.

Ezekkel elő tudsz készíteni egy blöff második töltetet, és a törn lapoktól és a becsült dobási részesedésedtől függően nyereségessé teheted azt.

AZ ASZTAL

Itt elég általánosnak kell maradnia a bemutatott donkbet példánknak. Tudnod kell eladni valamit ellenfelednek. Ha megveszi a szettjeidet az alacsony lapos asztalokon, akkor hajrá. Ha elég gyakran dob az A/K magas asztalokon, ki kell használnod.

A különösen húzónehéz asztalok sem olyan vészesek, mert használhatod a beérkező húzókat ijesztő lapként (lásd 3. példa). Amikor azonban donkbetet hajtasz végre egy olyan esetben, mint ez, még egy töltet szerepel a tervedben.

TÖBB RÉSZTVEVŐ

Ahogy arról már a folytatólagos nyitásról szóló fejezetünkben is említést tettünk, a dobási részesedésed automatikusan kevesebb lesz, ha több ellenféllel szemben játszol. Jó lapok hiányában nem szabad egy blöff donkbetet sem meglépni többrésztvevős potokban, már csak azért sem, mert nincs szükség a játékmódod oly mértékű kiegyensúlyozására, mint heads-up helyzetben.

5. PÉLDA:

PartyPoker $100 NL Hold’em (6 handed)

Stacks & Stats
UTG ($100)
MP ($100)
CO ($100)
BU ($100) (27 / 16 / 40 / 42 ) (VPIP ; PFR ; fold-to-Flopbet ; fold-to-Turnbet)
SB ($100)
Hero ($100)

Preflop: Hero is BB with X ; X
3 folds, BU raises to $4.00, 1 fold, Hero calls $4.00

Flop: ($8.50) 4, 5, 6 (2 players)
Hero bets $5.75, ...

Lehetséges helyzet, és gyenge ellenfél. Sonkbetelhetsz szettjeiddel vagy két párjaiddal, csakúgy, mint erős húzóiddal vagy fölépárjaiddal. Több törnlapnál is újból nyithatsz, és kiűzheted ellenfeledet a potból.

Az ellenfél sajnos nem dob elégszer. Nagy a valószínűsége, hogy marginális kezekkel is meg fog adni. Nincs rá garancia, hogy jó választás a donkbet.

6. PÉLDA:

PartyPoker $100 NL Hold’em (6 handed)

Stacks & Stats
UTG ($100)
MP ($100)
CO ($100)
BU ($100) (18 / 15 / 59 / 49 ) (VPIP ; PFR ; fold-to-Flopbet ; fold-to-Turnbet)
SB ($100)
Hero ($100)

Preflop: Hero is BB with X ; X
3 folds, BU raises to $4.00, 1 fold, Hero calls $4.00

Flop: ($8.50) Q, 5, 6 (2 players)
Hero bets $5.75, ...

Ez az ellenfél sokszor dob a flopnál és törnnél. Az asztallal nincs gond, megjátszhatod a Qx lapokat, talán a közepes párokat és az olyan lehetséges erős kezeket is, mint például a 55/66/56, vagy nyithatsz a nagyon erős húzókkal is.

Ellenfeled számára nem sok választási lehetőség marad. Ha elég jó keze van (a BU emelés nem szükségszerűen jelzi ezt), lényegében csak annyit kell tennie, hogy védelemért emel. Mivel a raise/fold kész kézzel nem NL játékmód, kénytelen lesz mindent betenni. Persze nem ez fog történni az összes eset 60%-ában.

Egy lehetőség maradt csak a számára, a megadás, ami jelezhet dámát, közepes párt vagy húzót. Aligha akad olyan törnlap, amelynél ne tudnál sikeres töltetet használni, ezért ez egy jó helyzet a blöffölésre.

Blöff checkraise
7. PÉLDA:

PartyPoker $100 NL Hold’em (6 handed)

Stacks & Stats
UTG ($100)
MP ($100)
CO ($100)
BU ($100)
SB ($100)
Hero ($100)

Preflop: Hero is BB with X ; X
3 folds, BU raises to $4.00, 1 fold, Hero calls $4.00

Flop: ($8.50) 4, 5, 8 (2 players)
Hero checks, BU bets $5.75, Hero raises to $16.00,...

A preflop agresszor elleni checkraise hatalmas erőt jelez, ugyanakkor elég drága is. Biztosnak kell lenned, hogy hitelesen tudsz erős kezet sugallni ellenfelednek. Ha nincs használható lapod, körültekintőnek kell lenned, mielőtt megteszed ezt a lépést.

MATEMATIKA

A checkraise-nél nem csak az a pénzösszeg a probléma, amit be kell fektetned, hanem a szükséges dobási részesedés is, ami a legtöbb hasonló helyzetben mindig jelentősen nagyobb, mint 50%. Másrészt magad is tudod, hogy ellenfeled check/raise játékmódja egy ilyen helyzetben mekkora erőt mutat, ezért a nagyobb kiszállási részesedés is adott.

A pot Villain folytatólagos nyitását követően 14,25$ (8,5$ + 5,75$).

Emelés nagysága: 16$ => 16/30,25 = 52,9% szükséges dobási részesedés

Emelés nagysága: 25,75$ (Potméret) => 25,75/40 = 64,4% szükséges dobási részesedés

Emelés nagysága: 11,5$ (Minimum emelés) => 11,5/25,75 = 44,6% szükséges dobási részesedés

 

Amihez kétség sem fér: minél kisebb összeggel nyitsz, annál ritkábban fog működni. Másrészt magad is tudod, hogy ellenfeled check/raise játékmódja egy ilyen helyzetben mekkora erőt mutat, ezért a nagyobb dobási részesedés is adott.

Még tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a kis licit kevesebb dobási részesedést hoz létre. Ne felejtsd: Villain pozícióból helyzetből játszik, és ez jó helyzetet teremt a számára egy viszablöffölésre (blöff 3-betelhet is, vagy meg is adhat az úsztatáshoz stb).

A 2/3 pot ebben az esetben is vállalható licitméret, hozzávetőlegesen mindig Villain nyitásméretének háromszorosa lesz, feltéve ha ő is tartja magát a 2/3 potnyi folytatólagos nyitáshoz. (A fenti példában: 3*nyitásméret = 3*5,75 = 17,25$ ; 2/3 potméret: 25,75 * 2/3 = 17,16$).

STATISZTIKA

Itt több mindenre is figyelned kell. Milyen sűrűn nyit az ellenfél a flopnál (Contibet Flop)? Ha minden alkalommal nyit, nagyon széles skálába fogsz beleszaladni, melyek közül sok kezet dobnia kell majd. Ez függ a preflop játékától is, különösen a PFR-től és az Attempt-to-Steal statisztikájától.

Ha a HUD lehetővé teszi, hogy megnézd ellenfeled dobásgyakoriságát a checkraise-ekre, mindenképp hasznot kell húznod ebből az információból.

Ezen felül figyelembe kell venned a szabvány statisztikákat is. A Went to Showdown statisztika éppoly lényeges, mint ellenfeled átfogó kiértékelése. Az nem is lehet kérdés, hogy callingstation játékosok ellen nem szabad ezeket a lépéseket megtenned.

ELŐKÉSZÍTŐ BLÖFF/ÁLTALÁNOS ÉRTÉKELÉS

Itt kezd elfogyni a levegő. A checkraise a flopnál már nagyon sokba került. Ez pedig azt jelenti, hogy a zsetonmennyiséged nagysága kisebb lett, és nem sok lehetőséged maradt a blöffölésre.

Továbbá, ahogy várni lehetett, a checkraise-ed erősnek bizonyult, de ellenfeled végül is megadott. A törnnél egy további checkraise nem fog több dobási részesedést létrehozni. Aligha van olyan épkézláb kéz, amivel bet/foldot tudnál játszani törnnél, látva a pot nagyságát.

Emiatt nem maradt más választásod mint a dobás vagy a második töltet bevetése. Az esetek többségében, egy flopnál befuccsolt blöffkísérlet után ki kell szállnod a törnnél (ne felejtsd, hogy a kész kezeidet és félblöffjeidet még megjátszhatod).

AZ ASZTAL

Mint mindig, most is érvényes: el kell tudnod hitetni valamit. A fenti példában egy BU emelést adsz meg, ezzel körülbelül egy osztott párokból, egyszínű kapcsolódó- és a broadway lapokból álló skálát rendelhetnek hozzád. Érkezhet olyan flop, mint a 4 6 7. Ha nincs nálad erős kéz (44, 66, 77, 67s, 64s stb.), a legvalószínűbb, hogy olyan lapod van, aminek számos jója van (55, 54, 56, A5s, flösshúzó stb.).

De pillants erre a flopra: K 5 5. Mit próbálsz meg elhitetni checkraise lépéseddel? Nincs olyan kezed, amivel checkraise-elni tudnál ebben a helyzetben (még ha A5 is van a kezedben, akkor sem kellene a checkraise mellett döntened). Esetleg csak check/callt játszol az olyan broadway lapokkal, mint a KQ vagy KJ (checkraise/broke ezzel a kézzel veszélyes lehet ugyan, de még szóba jöhet).

Itt nem tudsz bármit elhitetni ellenfeleddel.

TÖBB RÉSZTVEVŐ

A többrésztvevős helyzetekben nem szabad tiszta blöff checkraise-eket végrehajtanod, ha sok ellenfél ellen játszol. Csaknem lehetetlen +EV-re hozni őket.

8. PÉLDA:

PartyPoker $100 NL Hold’em (6 handed)

Stacks & Stats
UTG ($100)
MP ($100)
CO ($100)
BU ($100) (22 / 19 / 37 / 70 / 46 / 24) (VPIP ; PFR ; ATS ; Cbet Flop ; Cbet Turn ; WTS)
SB ($100)
Hero ($100)

Preflop: Hero is BB with X ; X
3 folds, BU raises to $4.00, 1 fold, Hero calls $4.00

Flop: ($8.50) 4, 5, 8 (2 players)
Hero checks, BU bets $5.75, Hero raises to $16.00,...

Ez az asztal, amiről már fentebb is beszéltünk, alkalmas egy blöff checkraise-re. Ellenfeled sokat fog lopni, és próbál folytatólagosan nyitni. Itt most álljunk meg egy pillanatra: hány kézzel folytatnád a játékot, ha te volnál a preflop agresszor?

9. PÉLDA:

PartyPoker $100 NL Hold’em (6 handed)

Stacks & Stats
UTG ($100)
MP ($100)
CO ($100)
BU ($100) (28 / 16 / 24 / 50 / 35 / 33) (VPIP ; PFR ; ATS ; Cbet Flop ; Cbet Turn ; WTS)
SB ($100)
Hero ($100)

Preflop: Hero is BB with X ; X
3 folds, BU raises to $4.00, 1 fold, Hero calls $4.00

Flop: ($8.50) T, A, 4 (2 players)
Hero checks, BU bets $5.75, Hero raises to $16.00,...

Az ellenfél nem tűnik a legalkalmasabb jelöltnek a blöffölésre. Kétséges, hogy sok kezet dobna-e itt. Nem fogsz tudni sokat checkraise-elni, a 44 talán működhet, de az már más kérdés, hogy checkraise mellett döntenél-e ilyen kézzel a flopnál. AQ? Vagy egy kósza Ax? Nem igazán.

Ráadásul ez az ellenfél sosem fog Ax-et dobni itt, a legtöbb esetben még Tx-et sem. A 99 osztott pár szóba jöhet, de semmi sem garantálja, hogy sikerre vezet. Az ilyen ellenfelekkel szemben, akiknek a viselkedését nem egyszerű megjósolni, nem jó ötlet túl sokszor blöffölni.

Pozíciós nyitás, amikor az ellenfél passzol
10. PÉLDA:

PartyPoker $100 NL Hold’em (6 handed)

Stacks & Stats
UTG ($100)
MP ($100)
CO ($100)
Hero ($100)
SB ($100)
BB ($100)

Preflop: Hero is Button with 4 , 5
UTG raises to $4.00, 2 folds, Hero calls $4.00, 2 folds

Flop: ($9.50) T, 9, 3 (2 players)
UTG checks, Hero bets $6.00, ...

A pozíciós nyitás egy egyszerű pozíciós helyzetből végrehajtott nyitás a preflop agresszor ellen, ha az passzol előtted. A preflop agresszor passza gyakran értelmezhető úgy is, mintha dobná a kezét. A megoldás egy check/call (előnyben/hátrányban helyzet értelemben) vagy egy checkraise lenne.

Ha beleszaladsz egy checkraise-be, vége a játéknak. Emelt potok esetében viszont ez például csak ritkán fordul elő.

Ha az ellenfél check/callt játszik, ez azt jelzi leginkább, hogy marginális kéz van nála, amivel potkontrollt játszik. Húzónehéz asztalon Villain aligha engedheti meg ezt magának, hisz a potkontroll másfelől nem jelenti azt, hogy három töltetet szándékozik megadni. Úgyhogy belehúzhatsz a következő licitkörökben.

MATEMATIKA

A dobási részesedés számításai itt megegyeznek a folytatólagos nyitáséval.

STATISZTIKA

Az ellenfél flopjátékának alapvető kiértékelése életbevágóan fontos. Milyen sűrűn nyit folytatólagosan és milyen gyakran checkraise-el? Milyen gyakran dob a flopnyitásokra?

Ellenfeled ritkán fog 50%-ban check/callt vagy check/raise-t játszani és problémás helyzetekbe sem szeretné hozni magát pozíción kívül, ezért a pozíciós nyitás gyakran +EV.

ELŐKÉSZÍTŐ BLÖFF/ÁLTALÁNOS ÉRTÉKELÉS

Amint azt már a fenti esetben is láttuk, van lehetőség a második töltetre a törnnél, ha ellenfeled a check/call mellett dönt. Persze itt számításba kell venni az asztalt is. Ha ez nagyon száraz, ellenfeled csapdába is csalhat. Azt is figyelembe kell venned, hogyan játszik a törnnél. Ha nem tudod, hogy ellenfeled miként szokott viselkedni, rossz asztaloknál nem ajánlatos több töltetet indítani.

AZ ASZTAL

Ha ellenfeled passzol előtted, nem szükségszerűen fő célod a jó kéz elhitetése. Ha ellenfeled check/foldolni akar, meg is fogja tenni. Erre a húzónehéz asztalok alkalmasak, és sok esetben dobják el az olyan kezeket, mint a fölélap vagy a kicsi osztott pár, mivel pozíción kívül nem akarnak ingyen lapokat kiengedni a kezükből. Ha viszont ellenfelednek erős keze van, nincs más dolga, mint megvédenie, és erre csak egy lehetősége maradt, a checkraise.

Nem szükséges felismerned az olyan egyértelműen meghatározott asztalok veszélyét, mint például az A93r vagy KK3r; Villain itt gyakran fog a check/call mellett dönteni, és előnyben/hátrányban helyzet szerint játszani, hogy blöffre késztessen. Itt egynél több töltetet nem szabad ellőnöd.

TÖBB RÉSZTVEVŐ

A pozíciós nyitásokat is jól lehet alkalmazni a többrésztvevős potoknál. Ha az összes ellenfeled passzol, nagyon széles skála áll a rendelkezésedre a nyitásra. Csak néhány ellenfél adna meg végig lazán többrésztvevős pot esetében. Ha esetleg a preflop agresszor passzolt volna, és a többiek közül senki nem mutatna érdeklődést, nyugodtan lépj akcióba. A dobási részesedés hatalmas.

TÖBB RÉSZTVEVŐ

PartyPoker $100 NL Hold’em (6 handed)

Stacks & Stats
UTG ($100) (21 / 17 / 2.0 / 59 / 49 / 55 ) (VPIP / PFR / Flop-AF / Cbet Flop / Cbet Turn / Ft Turnbet)
MP ($100)
CO ($100)
Hero ($100)
SB ($100)
BB ($100)

Preflop: Hero is Button with 4 , 5
UTG raises to $4.00, 2 folds, Hero calls $4.00, 2 folds

Flop: ($9.50) A, 6, 6 (2 players)
UTG checks, Hero bets $6.00, ...

A preflop agresszor felajánlja neked a potot. Bár legtöbbször nyitnod kellene itt, mégis jobb, ha felteszed magadnak a kérdést, hogy melyik az a kéz, amivel Villain passzolna. Ha valójában nincs nála semmi, ennél a flopnál nagyon jó lehetősége nyílik a blöffnyitásra. Ez az asztal egyszerűen túl tökéletesnek tűnik, ellenfeled többször akar majd check/callt játszani, hogy blöffre késztessen téged.

Sok játékos azonban nem szentel túl nagy figyelmet az asztalnak. Persze nem lehet kizárni annak lehetőségét, hogy sok kéz dobásra kerül itt. Bárhogy legyen is, ez az asztal nem tökéletes.

12. PÉLDA:

PartyPoker $100 NL Hold’em (6 handed)

Stacks & Stats
UTG ($100) (25 / 17 / 1.5 / 65 / 51 / 47 ) (VPIP / PFR / Flop-AF / Cbet Flop / Cbet Turn / Ft Turnbet)
MP ($100)
CO ($100)
Hero ($100)
SB ($100)
BB ($100)

Preflop: Hero is Button with 2 , 2
UTG raises to $4.00, 1 fold, CO calls $4.00, Hero calls $4.00, 1 fold, BB calls $4.00

Flop: ($16.50) J, 9, 7 (4 players)
BB checks, UTG checks, CO checks, Hero bets $12.00, ...

Ebben a helyzetben az asztal és a kezed még csak nem is játszanak szerepet. Még az is előfordulhat, hogy időnként neked alakul ki a legerősebb kezed, a terítésnél viszont az a legvalószínűbb, hogy többé nem ez lesz a helyzet (arról nem is beszélve, hogy csak ritkán fogsz eljutni a terítésig - bárki, aki elsőként blöfföl, elviszi a potot).

Végrehajthatsz egy pozíciós nyitást, ugyanis itt csak kevés kéz tud check/callt játszani. A preflop agresszor szinte mindig check/foldot fog játszani, úgyhogy neked marad a BB és a CO. Jól jönne egy kicsit több információ; a makacs callingstation játékosokkal szemben nem szabad nyitni, de olyan játékosokkal szemben, akik dobhatják a lapjaikat, ez megfelelő helyszín.

Ha a cutoff blöffölni akart volna, nyitott volna. Ha jó a keze, nyithatott volna a védelemért. A nagyvak az egyetlen, aki itt gondot okozhat. Fontolóra vehet egy checkraise-t, de az esetek 60%-ában nem ez fog történni, ami azt jelenti, hogy a nyitásod valószínűleg nyereséges lesz.

Blöffemelés
BEISPIEL 13:

PartyPoker $100 NL Hold’em (6 handed)

Stacks & Stats
UTG ($100)
MP ($100)
CO ($100)
Hero ($100)
SB ($100)
BB ($100)

Preflop: Hero is Button with X ; X
UTG raises to $4.00, 2 folds, Hero calls $4.00, 2 folds

Flop: ($9.50) T, 9, 3 (2 players)
UTG bets $6.00, Hero raises $15.00, ...

A blöffemelés olyan emelés, amit pozícióból hajtunk végre a flopnál, ellenfeled folytatólagos nyitását követően. Ellenfelednek ezután már nehéz dolga lesz, ha meg akarja játszani a kezét.

MATEMATIKA

A matematika itt ugyanaz, mint a blöff checkraise lépéseknél.

STATISZTIKA

Elengedhetetlen, hogy legyen egy alapvető rálátásod Villain flopjátékára. Az lenne az ideális, ha sokszor nyitna folytatólagosan, mivel így a kezek egy széles skálájával dobnia kellene az emelésedre. A Went-to-Showdown értékének elég alacsonynak kell lennia. Ráadásul igencsak hasznosnak bizonyulna, ha meg tudnád nézni, hogy ellenfeled milyen gyakran dob az emelésekre flopnál.

ELŐKÉSZÍTŐ BLÖFF/ÁLTALÁNOS ÉRTÉKELÉS

Ellenfeled csak annyit tehet, hogy 3-betel (push) vagy megad válaszképp. Ha esetleg dobna, vége a játéknak, és a terved beválik.

Egy tiszta blöff a törnnél azt jelenti, hogy a legtöbb esetben az ellenfél bedobja a lapjait – ellenfeled bet/call lépése a legvalószínűbben két okra vezethető vissza:

 • Szörny van nála és slowplay-re készül.
 • Jó kész keze van, és előnyben/hátrányban helyzet szerint játszik.

Egy második töltet ezért az esetek többségében nem segít rajtad, főleg azért, mert nagyon nagynak kellene lennie a pot mérete miatt.

Egy ilyen lépés teljes mértékű kiértékelése nem csak azt a kérdést veti fel, hogy vajon ellenfeled és az asztal megfelelnek-e a kívánalmaknak. Fel kell tenned magadnak azt a kérdést is, hogy az úsztatás nem lenne-e jobb választás a blöffölésre.

Fontos, hogy kritikusan szemléld az egész játékodat. Ha flopnál agresszívan játszod meg a kész kezeidet az esetek többségében, többet is blöffemelhetsz. Ha viszont elég passzívan játszod meg őket, és nem szeretnél agresszivitást mutatni törn előtt, okosabb úsztatni.

AZ ASZTAL

Az asztal természetesen fontos szerepet játszik, de az emeléssel nehéz döntés elé állítod Villaint. Miközben nem mindig fogja elhinni, hogy erős a kezed, neki magának szüksége lesz egyre, amivel hajlandó lesz játszani a zsetonjaiért. Elég laza ellenfelekkel szemben ritkán fog ez megtörténni, mivel elég széles a nyitóemelő skálájuk.

Épp ezért még az olyan asztalok is szóba jöhetnek, mint a A93r. Nyilvánvalóan csak erős Ax kezeket, 99 vagy 33 lapokat leszel képes elhitetni ellenfeleiddel. Fel kell tenned magadnak azt a kérdést is, hogy van-e értelme emelni ezekkel a kezekkel közvetlenül a flopnál.

Itt a flopmegadás lenne a jobb választás, főleg az olyan kezekkel, mint ezek.

Képzeld magad Villain helyébe: mit tenne várhatóan a gyenge Ax kezekkel, közepes párokkal, Kx kézzel stb.? Szinte nem is maradt más lehetősége, mint dobni a kezét.

Emiatt ezek a lépések nagyobb mértékben függnek ellenfeledtől, az imidzsedtől és az asztal történetétől, mint az asztaltól.

TÖBB RÉSZTVEVŐ

Többrésztvevős pot esetén nem szabad többet blöffemelned. Egyfelől több ellenfél ellen kéne dobnod, másrészről egy folytatólagos nyitás már a nagyobb erőt fog jelezni többrésztvevős potnál.

14. PÉLDA:

PartyPoker $100 NL Hold’em (6 handed)

Stacks & Stats
UTG ($100) (19 / 16 / 3.5 / 67) (VPIP / PFR / Flop-AF / Cbet Flop)
MP ($100)
CO ($100)
Hero ($100)
SB ($100)
BB ($100)

Preflop: Hero is Button with 8 ; 9
UTG raises to $4.00, 2 folds, Hero calls $4.00, 2 folds

Flop: ($9.50) J, 4, 5 (2 players)
UTG bets $6.00, Hero raises $15.00, ...

Itt szóba jöhet egy manőver. Tulajdonképpen egy UTG emelőt támadsz, akinek nem sok lehetősége maradt, hogy terítésig vigye kezét egy viszonylag kicsi potnál.

Egyfelől felmerül a kérdés, hogy szükséges-e egy ilyen játékost kiszorítani a partiból, és ez jogos kérdés. Ez a játékos nem sokszor fog egy potba kerülni veled, hisz szemben ül veled. Ráadásul nem tűnik olyannak, aki agresszívan játszik, és olyannak sem, mint aki többször akarna nyomást gyakorolni rád. Tehát, nincs rá szükség.

Azonban tényleg fel kell tenned magadnak a kérdést, hogy lehet-e +EV egy ilyen helyzet. Ellenfeled 16%-kal nyitóemel, UTG helyzetben pedig mondjuk 12%-kal. Milyen kezekkel mehet tovább ellenfeled? Nem többel, mint szettekkel, Jx lapokkal és fölépárokkal. Ez csak a töredéke a skálájának, a dobási részesedés így jelentős mértékben több lesz, mint 50%.

Itt minden egyes helyzetet egyenként kell megvizsgálnod, segíthet, hogy sikeres legyél, és az imidzsednek is jót tesz (ha csak a legjobb kézzel emelsz a flopnál, hosszú távon nem leszel eredményes).

15. PÉLDA:

PartyPoker $100 NL Hold’em (6 handed) HandRecorder v0.9b

Stacks & Stats
UTG ($100) (24 / 21 / 3.2 / 61) (VPIP / PFR / Flop-AF / Cbet Flop)
MP ($100)
CO ($100)
Hero ($100)
SB ($100)
BB ($100)

Preflop: Hero is Button with 3 , 3
UTG raises to $4.00, 1 fold, CO calls $4.00, Hero calls $4.00, 1 fold, BB calls $4.00

Flop: ($16.50) K, T, 7 (4 players)
BB checks, UTG bets $12.00, CO folds, Hero raises to $30.00, ...

Egyáltalán nem szükséges. A folytatólagos nyitás nagyon erős lépés négyfős potban, nem sok mindent tudsz elhitetni ezen az asztalon, még a Kx lapok is megadhatnak a lehetséges húzókkal szemben. Ezen felül BB még mindig a partiban van, és nagyon jól tud checkraise-elni. A dobási részesedésed sosem lesz elegendő, ami miatt a többrésztvevős potoknál elfelejtheted az ilyen lépéseket.

Blöffmegadás
16. PÉLDA:

PartyPoker $100 NL Hold’em (6 handed) HandRecorder v0.9b

Stacks & Stats
UTG ($100)
MP ($100)
CO ($100)
Hero ($100)
SB ($100)
BB ($100)

Preflop: Hero is Button with X ; X
UTG raises to $4.00, 2 folds, Hero calls $4.00, 2 folds

Flop: ($9.50) 6, 5, 9 (2 players)
UTG bets $6.00, Hero calls $6.00

A blöffmegadás olyan megadás, amivel az a szándékod, hogy blöffölsz a következő licitkörök egyikén. Általában ezt nevezik úsztatásnak. Át kell gondolnod, hogy a blöfföddel el tudod-e dobatni ellenfeled kész kezét a törnnél, illetve a rivernél.

MATHEMATIK

Dobási részesedést az egyik későbbi licitkörben fogsz építeni. A matematikai alapokat e sorozat harmadik részében találod meg, az „Úsztatás” címszó alatt.

STATISZTIKA

Ellenfelednek sokat kell folytatólagosan nyitnia, de tudnia kell feladni a kész kezeit. Nyilvánvalóan ugyanazok a változók érvényesek itt is, mint az úsztatásnál, mivel a blöffmegadás csak az úsztatás előkészítéseként szolgál.

ELŐKÉSZÍTŐ BLÖFF/ÁLTALÁNOS ÉRTÉKELÉS

A cél az úsztatás előkészítése. Egy megadással azt próbálod jelezni, hogy erős kész kezed van, amit a terítésig szeretnél elvinni. Megpróbálhatsz csapdát is állítani vagy passzívan megjátszani a húzóidat. A helyzetedet lényegében arra használod, hogy ellenfeledet sötétségben tartsd.

AZ ASZTAL / TÖBB RÉSZTVEVŐ / PÉLDÁK

Mivel a blöff csupán egy eszköz az úsztatásod előkészítésére, ugyanazok a tényezők érvényesek itt is, mint a törn és river blöffnél. Emiatt fogjuk ezeket a szempontokat részletesebben tárgyalni sorozatunk harmadik részében, ahol közelebbről is szemügyre vesszük a törn úsztatást.

Összefoglalás

Bemutattunk hat lehetőséget a flop blöffölésre, illetve a blöff előkészítését a flopnál a későbbi licitkörökre. Itt életbevágóan fontos ellenfeled kiértékelése. Nem megfelelő emberrel szemben nem szabad túl nagy agresszióval szembeszállnod.

Különösen a többrésztvevős helyzetekben kell figyelned, hogy a dobási részesedésed csökken-e. Nyitásaid és emeléseid valóban nagyobb erőt jeleznek (például a pozíciós nyitás), de a feltételeknek is adottaknak kell lenniük az egyes helyzetekben. Ha valaki más is jelezte már, hogy érdekli a többrésztvevős pot, a tiszta blöff nem fog sikerrel járni az esetek többségében.

Attól eltekintve, hogy el kell döntened, hogy egy blöff sikeres lehet-e egyáltalán, azt is át kell gondolnod, hogy melyik blöfflehetőség lenne a legjobb megoldás (példa: blöffemelés az úsztatás ellen). Különösen fontos blöffjeid összevetése értékért történő játékmódjaiddal, és hogy lehetőleg hasonlóan játszd is meg őket, hogy ki tudd egyensúlyozni játékodat, nehezebben tudjanak információt szerezni rólad, és hibák elkövetésére késztesd ellenfeledet.